Clujul candidază la titlul de capitală culturală europeană

apostu_sabin.jpgPrimarul Sorin Apostu a anunţat miercuri candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de capitală culturală europeană pentru anul 2020. Până în 2013 municipalitatea va trebui să pregătească proiectul cu care va candida, la nivel naţional, deoarece este de aşteptat să intre mai multe oraşe în această competiţie, Timişoara anunţându-şi intenţia de a candida.
“Deşi pare foarte îndepărtată data, eforturile trebuie făcute din timp. Nu vom fi singuri, se va crea un grup de lucru din care vor face parte pe lângă reprezentanţii primăriei şi alte personalităţi care ne vor sprijini în acest demers”, a declarat Apostu, miercuri, într-o conferinţă de presă, referindu-se la Fundaţia Culturală Carpatica, la Uniunea Universităţilor Clujene şi la Cluburile Lion şi Rotary.

“Este un moment deosebit şi mă bucur că particip la el, mă bucur că va fi preluat şi de alte personalităţi şi instituţii ceea ce a făcut până acum Fundaţia Culturală Carpatica. De acum începe o acţiune comună a celor care suntem aici dar şi a tuturor clujenilor. Sunt convins că primarul este cel mare va duce bătălia pentru îndeplinirea acestui obiectiv şi noi îl vom sprijini’, a declarat arhitectul Ioan Vitoc, preşedinte al Funaţiei Carpatica, cea care a avut iniţiativa participării municipiului Cluj-Napoca la titlul de oraş cultural european. La rândul său, Răzvan Rotta, membru al Clubului Lions, consideră că emulaţia care va fi provocată de această întrecere va avea efecte benefice pentru oraş. De asemenea, acest proiect este sprijinit şi de Uniunea Universităţilor Clujene.


Până la întocmirea proiectului, municipalitatea intenţionează să pună în valoare mai multe monumente şi obiective culturale şi turistice. În prezent, în Cluj-Napoca se face mai mult turism de tranzit, dar în cazul în care va fi desemnată capitală culturală europeană turismul cultural ar putea creşte, potrivit primarului Apostu, cu o mie la sută. AGERPRES