Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Ploieşti cere prefectului judeţului Prahova declararea stării de alertă pe teritoriul municipiului pe fondul crizei deşeurilor.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Ploieşti, CLSU s-a întrunit în şedinţă extraordinară, constatând faptul că se menţine existenţa unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă la nivelul municipiului, ca urmare a incapacităţii operatorului de salubritate de a colecta deşeurile menajere de la populaţie, în contextul epidemiologic existent, situaţie identică cu starea constatată în data de 4 mai, tot pe fondul grevei salariaţilor operatorului de salubritate Rosal.
În acest context, s-a stabilit informarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova despre existenţa stării potenţial generatoare de situaţii de urgenţă la nivelul municipiului şi s-a decis să se solicite acordul prefectului judeţului Prahova pentru declararea stării de alertă pe teritoriul Ploieştiului, pentru o perioadă de 30 de zile.
De asemenea, va fi transmisă o adresă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Prahova cu solicitare de notificare a rezilierii contractului de delegare prin concesiune a gestionarii activităţii de colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către SC Rosal Grup sau de adoptare a măsurilor legale cu caracter de urgenţă pentru asigurarea serviciului de salubritate la nivelul Municipiului Ploieşti.
Totodată, vor fi continuate demersurile demarate de municipalitate pentru asigurarea serviciului de curăţenie căi publice la nivelul unităţii administrativ teritoriale, arată sursa citată.
Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a cerut Gărzii de Mediu Prahova „rapiditate şi măsuri concrete în luarea deciziilor legale care se impun împotriva operatorului local de salubritate, SC Rosal Grup SA, care, prin nerespectarea programului de colectare a deşeurilor municipale, generează un grad de poluare crescut în oraşul nostru, în această perioadă”, se mai precizează în comunicat.
Angajaţii operatorului Rosal, care asigură serviciile de salubritate în municipiul Ploieşti, au fost din nou în grevă, ei fiind nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile la timp.
Probleme au fost şi în alte localităţi din judeţ în care Rosal are contracte, graficele de ridicare a deşeurilor nefiind respectate în ultimele zile.
La finalul lunii aprilie, în preajma Paştelui, angajaţii Rosal au refuzat să iasă pe teren, timp de mai multe zile, pentru ridicarea deşeurilor în aproximativ 75% din cele 84 de localităţi ale judeţului în care firma are contracte de salubritate, printre unităţile administrativ-teritoriale afectate aflându-se şi municipiul Ploieşti.
Atunci, primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a denunţat „un atac la sănătatea populaţiei” şi a cerut inclusiv declararea stării de alertă în oraş, în condiţiile în care în multe zone din oraş deşeurile erau neridicate de peste o săptămână.
Ulterior acestei solicitări, Garda de Mediu Prahova a efectuat un control pe raza municipiului, constatând la acel moment că operatorul îşi desfăşoară activitatea, „nefiind în prezenţa unui eşec în realizarea serviciului, acesta fiind prestat, recuperându-şi decalajele înregistrate în zilele de întrerupere intempestivă a activităţii”.
Conform datelor transmise Agerpres la solicitarea Gărzii de Mediu Prahova, pe timpul controlului s-a făcut dovada, prin documente, a faptului că serviciul nu a fost suspendat, ci doar limitat.
Astfel, inspectorii de mediu au sancţionat operatorul Rosal cu suma de 100.000 de lei pentru neconformităţile constatate.
Directorul adjunct al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova”, Geanina Bădicu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că ADI a trimis Rosal notificări de remediere a situaţiei în termen de 24 de ore.
Având în vedere faptul că acest termen nu a fost respectat, ADI va aplica Rosal două penalităţi în valoare de câte 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor contractuale. AGERPRES