Direcţia Patrimoniu Imobiliar (DPI) din Primăria Oradea va continua în 2017 reabilitarea şi punerea în valoare a patrimoniului arhitectural al oraşului, a menţionat vineri directorul instituţiei, Lucian Popa.
”Suntem fericiţii locuitori ai unui oraş, care are un bogat patrimoniu arhitectural, incredibil de valoros. Una din principalele griji ale Direcţiei de Patrimoniu a fost şi în anul precedent să participe activ la reabilitarea principalelor clădiri monument istoric din Oradea. O parte din ele am reuşit să le finalizăm, o parte sunt în curs de execuţie, procesul urmând să continue şi anii viitori, astfel încât fiecare orădean să fie mândru că locuieşte în acest oraş”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul DPI Oradea.
El a subliniat că întreg patrimoniul aflat la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale a municipiului Oradea trebuie să fie reabilitat şi pus în valoare, pentru ca partea de turism de patrimoniu, o componentă a turismului cultural, să cunoască un trend ascendent.
Potrivit reprezentantului DPI Oradea, în acest an, vor continua spre finalizare lucrările demarate în 2016 la Palatul Stern, Palatul Miska, Palatul Apollo şi Republicii 13. După ce anul trecut au fost pregătite documentaţiile, ”un proces laborios şi complicat”, în primăvară vor intra în lucru trei clădiri de patrimoniu din centrul istoric – Palatul Ullman, Republicii 31, Iosif Vulcan nr. 2-6, pentru care consilierii locali au votat recent indicatorii tehnico-economici, valoarea estimată a lucrărilor ridicându-se la 1,6 milioane de lei, a informat Lucian Popa.
Alte lucrări de reabilitare ce vor fi demarate vizează faţadele a 12 clădiri din strada Vasile Alecsandri, stradă ce urmează să fie transformată în 2017 în pietonală, dar şi pasajul Vulturul Negru, care va fi redat circuitului turistic.
Pe lângă clădirile considerate de o valoare inestimabilă, majoritatea din stilul Secession, Direcţia Patrimoniu se va preocupa de investiţiile în structurile de învăţământ, pentru ridicarea standardelor de calitate a procesului educaţional.
Conform directorului DPI, anul 2016 a fost unul ”deosebit de dificil” pentru angajaţii direcţiei, deoarece fosta Administraţie Imobiliară Oradea a fost absorbită în cadrul primăriei, ”într-un proces complicat şi greoi”. ”Cu toate acestea, am reuşit să realizăm o mare parte din tot ce ne-am propus să facem”, a spus Popa.
Veniturile totale realizate în cadrul DPI Oradea în 2016 au crescut comparativ cu anul precedent, fiind de 26,4 milioane lei, faţă de 25,7 milioane lei, în condiţiile în care vânzarea de imobile a scăzut cu aproape 30%. Veniturile se constituie din chirii locuinţe, chirii spaţii economice, cabinete medicale, terenuri, parcări, alte venituri (refacturări), dar şi vânzarea de imobile (mai mică procentual cu 29,25% în 2016, faţă de 2015), a informat Lucian Popa. AGERPRES