Cladirile considerate monument istoric din Bucuresti si care sunt total degradate nu pot fi refacute la initiativa Primaria Capitalei, deoarece, spun edilii, o parte dintre ele sunt in proprietate privata.
Reprezentantii municipalitatii au declarat ca in prezent nu exista o prevedere legala pe baza careia autoritatile statului ii pot sanctiona pe proprietarii unor astfel de cladiri, pentru a incepe lucrarile de refacere a fatadelor. In Bucuresti exista multe astfel de imobile vechi care au fost revendicate si sunt degradate.

O cladire care strica de peste patru ani imaginea urbanistica din centrul Capitalei este hotelul de pe bulevardul Regina Elisabeta unde functiona cu ani in urma Beraria „Gambrinus” si care continua sa se degradeze, fara ca administratia centrala sau locala sa poata interveni. Un alt exemplu de acest gen este blocul din fata Primariei Capitalei si mai multe imobile din centrul istoric.

Directorul general al Directiei de Dezvoltare, Investitii si Planificare Urbana din Primaria Capitalei, Bogdan Sosoaca, a afirmat ca municipalitatea nu are competenta sa intervina decat in cazul cladirilor care contin spatii de locuit. „Se notifica de catre detinatorii cladirilor cu locuinte. Ne intereseaza cladirile aflate in clasa de risc seismic ridicat. Pentru celelalte imobile, obligatia de a interveni pentru refacerea imobilului revine exclusiv proprietarului” – a spus Sosoaca, responsabilul cu derularea proiectelor de consolidare a cladirilor vechi din Capitala.

Primaria Capitalei a reabilitat, in ultimii cinci ani, doar zece cladiri vechi si are in lucru alte sase.