Consiliul Local Craiova a aprobat, pe 30 iulie, construirea unui ansamblu rezidenţial compus din 230 de apartamente în blocuri cu regim de înălţime de şase etaje şi galerii comerciale în zona centrală şi istorică a oraşului unde a funcţionat fosta întreprindere 7 Noiembrie.

Locuitorii din zonă cer prefectului de Dolj să nu dea aviz de legalitate acestei hotărâri, pentru că nu a fost organizată dezbatere publică şi nu au primit nicio asigurare că şantierul nu le va afecta locuinţele.

„Potrivit legii, autoritatea publică este obligată să organizeze întâlniri în care să dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru este solicitat de către o asociaţie legal constituită. Noi nu am fost informaţi oficial în legătură cu ce se construieşte în zonă, la ce distanţă de construcţiile adiacente vor fi blocurile, dacă ne afectează din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei familiei. Nu putem accepta ca primăria care funcţionează din taxele cetăţenilor să nu ţină cont de interesele acestora. De asemenea, nu a existat niciun panou de informare la faţa locului şi nu ştim nimic în legătură cu ce se va construi. Era de datoria primăriei să se asigure că toţi cetăţenii din zonă sunt informaţi corect şi nu sunt cu nimic afectaţi”, susţin locuitorii din zonă, în solicitarea transmisă Prefecturii.

Aceştia mai afirmă că fie nu există studii de poluare fonică, de circulaţie şi de trafic, fie acestea nu au fost luate în considerare. „Nu poate fi dat doar aviz de principiu din partea poliţiei, trebuie să existe studii serioase, pentru că este mai importantă sănătatea populaţiei şi siguranţa rutieră în zonă. Nu se menţionează nimic în proiect despre câţi copii locuiesc în zonă, dacă sunt bătrâni care vor fi sau nu afectaţi şi vrem să ne asigurăm că nu vor fi în pericol, iar acest lucru este în sarcina primăriei. Nu se cunoaşte care este numărul de maşini estimat/oră, tonaj etc., iar parcarea de la blocuri şi galerii nu este suficientă şi nu respectă planul urbanistic local”, se mai afirmă în solicitarea locuitorilor.

Oamenii mai susţin că nu s-au opus schimbării de destinaţie din zonă industrială în zonă mixtă şi servicii, ci faptului că în această zonă centrală istorică regimul de înălţime este P+2, de zeci de ani, iar CL Craiova a aprobat prin acest proiect construirea de blocuri cu regim de înălţime 2S+P+6, 230 de apartamente, cu doar 265 locuri de parcare la subsol şi pentru galeriile comerciale care se construiesc în hala Brătăşanu, pe o suprafaţă de 3.072 m.p.

Potrivit Primăriei Craiova, documentaţia a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din luna mai, după ce 26 de persoane au solicitat acest lucru pentru nerespectarea procedurii de informare a publicului, inexistenţa în documentaţie a unui studiu de trafic şi a avizului ISU.

„Aspectele sesizate de semnatarii petiţiei nu sunt reale, procedura de informare a publicului fiind îndeplinită în conformitate cu toate prevederile legale în vigoare, iar în documentaţie existând atât avizul ISU cât şi avizul Poliţiei Rutiere, însoţit de studiu de circulaţie, neexistând nici o prevedere legală care să impună efectuarea unui studiu de trafic în faza PUZ. La data de 11.06.2020, un număr de 63 de persoane, cu proprietăţi în zona de studiu PUZ şi în afara zonei de studiu PUZ, au depus o sesizare prin care se reiau aspectele semnalate prin adresa anterior menţionată, (…), neexistând nici un temei legal pentru reluarea unei proceduri de informare a publicului. La data de 06.07.2020, a fost înregistrată petiţia unui număr de 17 proprietari de apartamente din blocurile de locuinţe colective din Bujorului Residence, amplasate în afara zonei de studiu PUZ. La fel ca în cazul sesizărilor anterioare, aspectele invocate de către petiţionari nu se susţin, procedura de informare a publicului fiind legal îndeplinită”, se precizează în proiectul de hotărâre al Primăriei Craiova.

Complexul rezidenţial se va construi pe locul fostei întreprinderi 7 Noiembrie, privatizată în 1993, când a fost cumpărată de omul de afaceri Constantin Popeci. În 2018, firma Valletta Villas din Sibiu, reprezentată prin Marcel Marcea, fost consilier judeţean PNL, a cumpărat de la omul de afaceri craiovean Constantin Popeci terenul fostei fabrici 7 Noiembrie (12.000 mp) pe care se aflau mai multe construcţii, din zidărie şi hale metalice. Halele metalice au fost deja demolate, în picioare rămânând clădirea zidită, care este monument istoric.

Proiectul a fost votat, joi, de consilierii PSD şi un consilier PNL, un vot fiind împotrivă (consilierul ALDE Dumitru Mănescu), iar ceilalţi consilieri PNL abţinându-se. Consilierului PNL Adriana Ungureanu i-a fost interzis votul pe motiv că este incompatibilă, întrucât locuieşte în zonă. „Astăzi am avut o experienţă foarte tristă în şedinţa CL Craiova, mi s-a interzis să particip la vot pentru că aş fi incompatibilă pe motiv că locuiesc în zonă şi nu am putut prezenta problemele craiovenilor care locuiesc pe străzile Al.Macedonski, Eroilor, Vlad Ţepeş, Dimitrie Bolintineanu care sunt în pericol să le fie dărâmate locuinţele în care trăiesc de zeci de ani. Astăzi, consilierii PSD au arătat încă o dată cât de umili, fricoşi, laşi sunt faţă de forurile conducătoare luminate şi efectiv nu le pasă de doleanţele întemeiate ale cetăţenilor de a face o dezbatere publică pentru a nu construi blocuri cu 230 de apartamente între case vechi cu regim înălţime parter şi construite începând cu anul 1905, care nu vor rezista săpăturilor la 7 m adâncime pentru două subsoluri”, a scris Adriana Ungureanu, pe pagina sa de facebook.

Consilierul ALDE Dumitru Mănescu, singurul care a votat împotrivă, susţine că în Craiova autorizaţiile de construcţie se dau haotic, fără viziune urbanistică şi la presiunea intereselor imobiliare. „Eu am vorbit de presiuni politice şi financiare care s-au pus asupra Consiliului Local! Şi colegii mei au sărit ca arşi, spunându-mi că asta este o problemă penală, că s-au făcut poate presiuni asupra mea! Şi eu întreb: nu a fost presiune politică faptul că doamna Ungureanu, cea mai vocală voce împotriva acestui proiect, a fost scoasă din sală pe motivul unei incompatibilităţi găsită fix în această dimineaţă? Nu a fost presiune politică faptul că colegii din PNL se ascundeau sub mese să nu fie bănuiţi că au ceva împotriva proiectului? Nu a fost presiune politică faptul că colegii PSD vorbeau de oportunitatea umplerii zonei centrale a oraşului cu betoane, de urgenţa sufocării centrului oraşului cu blocuri care ar fi putut foarte bine construite în alte zone de dezvoltare ale Craiovei? În schimb era presiune politică faptul că eu le ceream colegilor din Consiliul Local să demonstrăm că suntem un CL al cetăţenilor şi nu al dezvoltatorilor imobiliari, nu al celor care au numai interese financiare!”, a spus Mănescu. AGERPRES