Consiliul Local Braşov a aprobat, în unanimitate, într-o şedinţă de îndată, suplimentarea cu 2 milioane de lei a sumei alocate de la buget pentru finanţarea proiectelor culturale propuse de operatori privaţi, bani care vor asigura cofinanţare pentru încă patru proiecte majore, festivaluri care iniţial nu au fost incluse pe lista câştigătorilor.
Conform Primăriei Braşov, suma alocată iniţial pentru proiectele culturale, de 3 milioane de lei, era suficientă pentru finanţarea a 29 de proiecte, însă, „în premieră, toate cele 50 de proiecte culturale eligibile (propuse – n.red.) au obţinut punctajul necesar finanţării de la bugetul local”.
Cele 29 de proiecte, evaluate de o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Local şi specialişti în domeniu, au o valoare totală de 2.981.564,14 lei, ceea ce reprezintă 99,4% din suma alocată iniţial pentru finanţare.
Potrivit sursei citate, decizia de a propune majorarea sumei a fost luată „în urma discuţiilor la nivelul executivului Primăriei cu consilierii locali membri ai comisiei de evaluare”.
Astfel, în urma aprobării majorării alocării bugetare, municipalitatea braşoveană va cofinanţa cu 250.000 de lei Rockstadt City Fest, eveniment al Asociaţiei Culturale REF, care organizează de asemenea, de aproape un deceniu, „cel mai important eveniment din judeţul Braşov dedicat muzicii rock şi metal” – Rockstadt Extrem Fest de la Râşnov.
De asemenea, 249.999,9 lei este suma solicitată pentru organizarea Jazzup Peak Festival, al Cultart, o asociaţie care s-a remarcat, în ultimii ani, prin organizarea de concerte de gen în Constanţa, iar 249.970 de lei confinanţarea ce va fi asigurată pentru organizarea Festivalului Tamtam 2022, un eveniment al Asociaţiei omonime, adus, iniţial, la Braşov, de doi membri marcanţi ai Filarmonicii, managerul Dragoş Dimitriu şi pianistul Horia Mihail.
Totodată, Folkfest Braşov, al Asociaţiei Kastel, va fi cofinanţat cu 234.476,50 lei.
Potrivit ghidului de finanţare, contribuţia minimă din partea solicitantului este de 25%.
Printre cele 29 de proiecte care au obţinut, iniţial, cea mai mare finanţare, de 250.000 de lei, se numără două proiecte culturale de tradiţie: Braşov Jazz&Blues Festival, al Asociaţiei Culturale Fanzin, aflat la a X-a ediţie, şi Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Braşov „Ţara Bârsei”, al Asociaţiei Maghiarilor din Ţara Bârsei, aflat la a XII-a ediţie.
Conform listei aprobată de Consiliul Local Braşov, anul acesta mai beneficiază de cofinanţare, cuprinsă între 30.000 şi 70.000 de lei, un număr total de 29 proiecte din categoria celor mici, (cu o contribuţie de 10% din partea iniţiatorilor) şi 15 proiecte în categoria celor medii, finanţate cu sume între 70.001 – 150.000 lei (cu o contribuţie de 20%). AGERPRES