CJSU Dolj a instituit stare de urgenţă la nivelul judeţului din cauza modului de gestionare a deşeurilor

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJUS) Dolj a constatat existenţa unei situaţii de urgenţă create de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului, cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi a poluării mediului înconjurător, motiv pentru care a adoptat o hotărâre prin care solicită instituţiilor responsabile să ia măsurile care se impun pentru remedierea în cel mai scurt timp a situaţiei.

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a declarat că pe baza acestei hotărâri prin care s-a constatat situaţia de urgenţă Consiliul Judeţean Dolj poate face adrese către Garda de Mediu, Poliţie şi Jandarmerie pentru a obliga firma Eco Sud, care gestionează Depozitul de la Mofleni, să permită accesul maşinilor cu gunoiul colectat din judeţ.

“Probabil că se va ajunge în situaţia în care vor veni maşinile de gunoi din judeţ, iar cei de la Eco Sud nu le vor permite accesul şi atunci se va aplica măsura extremă de forţare a intrării, a porţilor. Au fost purtate atâtea diligenţe, au fost purtate discuţii şi nu s-a rezolvat nimic cu gunoiul din judeţ. Acum avem noroc că este iarnă, dar când va veni căldura şi se va împuţi gunoiul în tot judeţul, ce facem?”, a declarat prefectul judeţului Dolj.

Firma Eco Sud, operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni, nu permite accesul maşinilor cu gunoi din judeţul Dolj până când Consiliul Local nu acceptă propunerea de majorare a tarifului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a declarat că instituţia este pregătită să recurgă la toate măsurile pe care le are la dispoziţie, în conformitate cu reglementările legale, pentru a debloca situaţia colectării deşeurilor în judeţ.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care membrii CJSU Dolj au adoptat, în unanimitate, o hotărâre prin care au constatat existenţa unei situaţii de urgenţă în acest sens, “cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi a poluării mediului înconjurător”. Decizia vine ca urmare a faptului că societatea care administrează depozitul ecologic de la Mofleni, Eco Sud S.A., refuză să primească deşeurile colectate de Iridex Group Salubrizare SRL, operatorul desemnat prin licitaţie să gestioneze această activitate la nivelul întregului judeţ.

“Ne confruntăm cu o problemă gravă în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor, o problemă care pune în pericol sănătatea publică. Acesta a fost motivul pentru care astăzi, în prima şedinţă a CJSU Dolj din 2019, a fost discutat şi aprobat un proiect de hotărâre prin care se constată existenţa unei situaţii de urgenţă, ceea ce presupune, potrivit legii, că toate organele de pe plan local ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să acorde sprijinul pentru o rezolvare imediată. După cum se cunoaşte, CJ Dolj implementează un proiect major cu finanţare europeană, în valoare de aproape de 54 de milioane de euro, al cărui scop final îl reprezintă colectarea deşeurilor de pe tot cuprinsul judeţului şi depunerea lor la depozitul ecologic Mofleni, administrat, încă din anul 2002, de societatea Eco Sud”, a spus Ion Prioteasa.

Depozitul de la Mofleni este singurul depozit conform din Dolj, în concordanţă cu normele europene şi legislaţia naţională în domeniu şi a fost integrat în sistemul judeţean de salubrizare, iar administratorul său şi-a luat angajamentul, printr-un protocol încheiat în cadrul proiectului, să preia aici deşeurile din toate cele 111 localităţi.

“În momentul perfectării ultimelor documente pentru ca activitatea de colectare să demareze, reprezentanţii Eco Sud au început să tergiverseze semnarea lor, sub diverse motive, ajungându-se, astfel, în situaţia în care operatorul desemnat prin licitaţie să nu poată ridica şi depozita deşeurile la Mofleni. Au existat numeroase runde de discuţii, însă fără rezultat. Prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecodolj, am sesizat toate instituţiile şi autorităţile competente, de la cele locale până la cele centrale şi la ministerele de resort. Am declanşat inclusiv o acţiune în instanţă, însă problema se acutizează şi are nevoie de o soluţionare imediată”, a explicat Prioteasa.

Firma Eco Sud primeşte maşinile de gunoi din Craiova, dar nu şi din celelalte localităţi ale judeţului. Potrivit prefectului Purcărescu, deşi firma invocă tariful mic pentru deşeurile din Craiova, primeşte maşinile cu gunoi din municipiu, dar nu şi din celelalte localităţi, “adică este o chestiune ciudată”.

Consiliul Judeţean Dolj în calitate de beneficiar al proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Dolj – Depozit Ecologic Mofleni, Craiova” şi Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ în calitate de mandatar în numele şi pe seama tuturor localităţilor din judeţul Dolj vor lua act de situaţia de urgenţă constatată constatată şi vor dispune măsurile legale ce se impun pentru remedierea în cel mai scurt timp a situaţiei create. De asemenea, vor informa zilnic prefectul judeţului Dolj, în calitate de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj despre stadiul măsurilor aplicate până la încetarea situaţiei de urgenţă constatate.

Şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj şi Administraţia Bazinală de Apă Jiu vor monitoriza permanent şi vor informa prefectul judeţului Dolj despre situaţia generată la nivelul judeţului Dolj. AGERPRES