Spitalul Judeţean de Urgenţe Vaslui este singura unitate sanitară din cele şapte existente în judeţ care nu a fost preluată până la această dată de autorităţile judeţene.

SJU ar trebui să treacă din subordinea Ministerului Sănătăţii la Consiliul Judeţean Vaslui, dar reprezentanţii acestei instituţii refuză să semneze protocolul de preluare a spitalului din cauza datoriilor de peste 3,8 milioane de lei pe care le are unitatea. Cinci consilii locale din judeţul Vaslui au semnat în ultima săptămână protocolul de preluare a şase unităţi sanitare, chiar dacă patru dintre acestea au datorii de peste 4 milioane de lei.

„Noi am transmis la minister situaţia din judeţul Vaslui. Practic un singur spital a rămas nepreluat. Cei de la CJ Vaslui mai au la dispoziţie 5 zile până la expirarea termenului limită de 10 iulie, termen până la care ar trebui să semneze protocolul de preluare a unităţii sanitare. Legea e lege şi trebuie respectată”, a declarat, luni, Andrei Barbău, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.


Vicepreşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că nici dacă va fi arestată întreaga conducere de la CJ, nu se va semna protocolul fără ca datoriile SJU să fie plătite. „Nu ne poate obliga nimeni să preluăm o unitate cu atâtea datorii. Nu semnăm chiar dacă vin şi se arestează pe toţi. Nu văd cum ne-ar putea obliga cineva. Noi avem şi aşa destule probleme la CJ din cauza lipsei fondurilor, iar o asemenea împovărare ne-ar aduce în colaps. Nu putem lua unitatea sanitară cu datorii”, a afirmat, Dumitru Buzatu. Prefectul de Vaslui, Levente Szekely, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că doar vizita ministrului Sănătăţii în judeţul Vaslui poate rezolva această problemă.


„Eu am făcut cunoscută situaţia aceasta la Ministerul Sănătăţii. Este o chestiune politizată prea mult, altfel nu văd de ce se opun cu atâta înverşunare cei de la CJ să preia spitalul. În toată ţară au fost preluate unităţile sanitare de către autorităţi chiar dacă erau şi datorii. L-am invitat pe ministrul sănătăţii la Vaslui ca să analizăm împreună cu cei de la CJ situaţia şi să vedem cum o putem rezolva”,a subliniat Levente Szekely. În replică, preşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, a declarat că îl aşteaptă pe ministrul Sănătăţii la Vaslui cu banii pentru achitarea datoriilor pe care le are la această dată SJU Vaslui. „Dacă domnul ministru vine la Vaslui, eu îl rog să aducă şi o geantă cu bani să plătească datoriile existente la unitatea sanitară”, a spus Vasile Mihalachi. AGERPRES