tarhon_victor_.jpgPresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Victor Tarhon si primari din Delta sunt nemultumiti din cauza propunerii de redistribuire la alte ministere a sumelor alocate proiectelor administratiilor publice locale pentru investitii in infrastructura turistica a Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei.

”Apreciem ca propunerea este nefundamentata conducand la mentinerea precaritatii infrastructurii de acces in Delta Dunarii. Urmarile unei astfel de masuri ar conduce nu doar la afectarea populatiei din zona (circa 15.000 de persoane), ci va fi defavorabila intregului judet. Tinand cont de relieful, clima si slaba dezvoltare a economiei, se poate afirma ca potentialul turistic al Deltei Dunarii reprezinta cel mai important motor al relansarii economice, iar pentru acest motiv incercarea comisiei de a impiedica investitiile statului in infrastructura turistica este de neacceptat”, se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de presedintele CJ, Victora Tarhon, si primarii din Sulina, Sfantu Gheorghe, Murighiol si Sarichioi.

In opinia semnatarilor scrisorii deschise, decizia Ministerului Turismului de a investi in infrastructura turistica a Deltei este corecta si necesara, in conditiile in care majoritatea proiectelor nu vizeaza reabilitarea sau modernizarea unei infrastructuri deja existente, ci crearea acesteia. ”Un alt motiv pentru care nu putem fi de acord cu propunerea comisiei il reprezinta faptul ca deja au fost demarate lucrarile in cazul unuia dintre proiecte, respectiv ‘Miniport Sfantu Gheorghe’. Inceperea lucrarilor a dus la cresterea interesului investitorilor fata de aceasta localitate si cointeresarea locuitorilor de a se asocia pentru a investi in turism. Totodata, proiectul ‘Amenajare plaja Sulina’ se afla intr-un stadiu avansat, in sensul ca se asteapta implinirea unui termen procedural inainte de inceperea lucrarilor”, se mai arata in scrisoarea deschisa.

De asemenea, potrivit sursei, propunerea Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei nu tine seama de faptul ca administratia publica locala, in speta primariile si CJ, nu pot suporta din fonduri proprii aceste investitii, CJ epuizand toate fondurile necesare acestor investitii, inclusiv posibilitatea contractarii unor credite bancare.

”Consideram ca este de datoria noastra sa subliniem faptul ca sumele alocate pentru infrastructura turistica sunt generatoare de oportunitati investitionale in zona, creaza noi locuri de munca contribuind la dezvoltarea dinamica si durabila unitara la nivelul judetului”, se arata la finele scrisorii deschise. Potrivit sursei, valoarea totala a proiectelor ”Amenajare plaja Sulina”, ”Miniport Sfantu Gheorgheh, ”Miniport Murighiol” si ”Miniport Enisala” este de 105.278.450 lei. AGERPRES