Consiliul Judetean Tulcea se arata din ce in ce mai interesat de renaturarea unor zone din Delta Dunarii.
Aceasta este concluzia lui Mihai Proca, moderatorul dezbaterii publice „Proiecte de reconstructie ecologica in Delta Dunarii”, organizata la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) din Tulcea de asociatia „Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu”, in cadrul proiectului „Avem o Delta. Cum procedam?”.

„Toate partile participante la dezbatere au dovedit ca sunt cu mult mai bine informate cu privire la necesitatea executiei lucrarilor de reconstructie ecologica din Delta Dunarii iar Consiliul Judetean s-a aratat cu mult mai deschis decat in alte dati cu privire la aceste lucrari”, a remarcat Mihai Proca.

Pentru a-si dovedi disponibilitatea unui dialog pe tema renaturarii unor arii din Delta Dunarii, delegatul Consiliului Judetean Tulcea i-a invitat pe specialistii ARBDD si pe cei ai Institutului National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD) sa isi prezinte punctele de vedere pe aceasta chestiune in urmatoarea sedinta in plen a forului legislativ al judetului.
„A fost pentru prima data cand am avut la aceeasi masa reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate in renaturarea unor zone si cand s-au identificat interese comune in beneficiul comunitatilor locale din Delta Dunarii”, a mentionat Mihai Proca.

La randul sau, directorul executiv adjunct al ARBDD, Grigore Baboianu, a afirmat ca renaturarea unor arii naturale din Delta se va efectua exclusiv cu acordul Consiliului Judetean. „Noi nu vrem sa rupem diguri, ci sa crestem profitabilitatea unor arii care nu sunt utilizate conform statutului pentru care au fost create. Acesta este obiectivul principal al lucrarilor de renaturare”, a spus Grigore Baboianu. Potrivit sursei, pentru fiecare zona care va fi renaturata in Delta Dunarii se va incheia un protocol cu Consiliul Judetean.

Directorul INCDD, Romulus Stiuca, a atras atentia, in acelasi timp, ca unele din zonele care vor fi renaturate sunt in proprietatea privata a unor societati comerciale. „Este nevoie de vointa politica pentru a rezolva aceasta chestiune. In plus, trebuie sa tinem seama si de faptul ca nici o lucrare de reconstructie ecologica din Delta Dunarii nu trebuie sa constituie un experiment pentru aceasta zona”, a subliniat Romulus Stiuca.

Pana in momentul de fata, in Delta Dunarii, au fost executate lucrari de reconstructie ecologica pe 15.025 de hectare, in acest an finalizandu-se si lucrarile de rectificare a bratului Sfantu Gheorghe al Dunarii, respectiv 687 de hectare.

Consiliul Judetean Tulcea si-a exprimat, pana in prezent, disponibilitatea de a colabora cu autoritatile de mediu in vederea renaturarii unor arii din Delta Dunarii, cu conditia ca terenurile sa ramana in domeniul de interes public judetean, in caz contrar, presedintele institutiei, Gheorghe Bunduc, precizand ca va solicita despagubiri Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.