Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, că instituţia va contesta în instanţă decizia Comisiei de evaluare de la Bucureşti care a dus la pierderea finanţării prin PNRR a reabilitării Castelului Huniade din centrul Timişoarei, obiectiv turistic de prim interes, înscris în agenda Timişoara Capitală Culturală 2023, care reprezintă un proiect al României.

Nica a mai anunţat că a rupt colaborarea cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), „din cauza întârzierilor în realizarea documentaţiei tehnice”.

Alin Nica a afirmat, într-o conferinţă de presă, că procedura de evaluare a fost total lipsită de transparenţă, fiind „favorizate” obiective similare din Ardeal, sesizând „discrepanţe flagrante” în privinţa criteriului de accesibilitate. Potrivit acestuia, Castelul Huniade a cumulat 15 puncte în loc de 20, „ca şi când castelul nostru, care este în centrul Timişoarei, este greu accesibil, adică nu este maxim accesibil pentru public”.

„Sunt câteva lucruri care ne-au ridicat semne majore de întrebare, legat de punctarea celor de la Bucureşti (…) Evident, mai sunt şi alte neconcordanţe. Timişoara merită să aibă acest obiect de investiţie. Nu e normal ca un asemenea obiectiv să fie în urma altor asemenea obiective de investiţii din altă parte de ţară, cu tot respectul pentru acelea şi pentru oamenii care se îngrijesc de ele. Vom face contestaţie, inclusiv în instanţă, pentru a ne câştiga dreptatea”, a declarat Alin Nica.

Preşedintele CJ a subliniat că finanţarea prin PNRR a reprezentat o speranţă pentru renovarea Castelului Huniade, care a fost închis în urmă cu aproape 15 ani, sumele necesare pentru aceste lucrări fiind foarte mari, de zeci de mii de euro.

„În primul rând, vrem să atragem finanţări nerambursabile prin CNI, din fonduri europene, din fonduri transfrontaliere, iar diferenţa, din bugetul local, chiar cu un credit. Primul pas este finanţarea prin PNRR; e destul de mică, de patru milioane de euro pe renovări, ceea ce reprezintă doar 10% din suma necesară, dar e importantă şi aceasta. Castelul a fost admis pe componenta de promovare, unul dintre cele cinci la nivel naţional. La reabilitare e primul sub linie. Probabil că va intra pe procedura de supracontractare. Vrem să atragem atenţia asupra lipsei de transparenţă (…). Acum avem doar un ordin de ministru, semnat de patru miniştri, în care avem inclusiv greşeli de poziţionare a castelelor, e greşită localitatea”, a explicat Alin Nica.

Nica a anunţat că proiectul de reabilitare a Castelului Huniade merge mai departe, pe proiectele transfrontaliere România – Ungaria, unde este trecut ca proiect strategic şi de unde se pot lua aproximativ 10 milioane de euro.

„Anul acesta lucrăm la proiectul tehnic, am rupt colaborarea cu INP, din cauza întârzierilor în realizarea documentaţiei tehnice. Timişoara are experienţa reabilitării Palatului Baroc (din Piaţa Unirii n.red.) tot cu INP, dar care a durat 20 de ani. Nu vrem să se întâmple acelaşi lucru şi cu Castelul Huniade şi de aceea luăm în propriile mâini acest important obiectiv”, a mai punctat liderul CJ Timiş. AGERPRES