Administraţia judeţului Timiş şi primari comunali i-au înaintat un memoriu ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, în care îi cer acestuia să revizuiască traseul viitoarei autostrăzi care va conecta Timişoara cu Belgradul şi care, în prezent, pe hârtie, trece prin zeci de locuinţe deja construite şi intabulate.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alexandru Proteasa, a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu primarii localităţilor Moşniţa Nouă şi Bucovăţ, cele mai afectate de acest traseu, că în stabilirea actualului traseu au fost încălcate procedurile la caietul de sarcini şi că proiectul a fost făcut dintr-un birou de la Bucureşti, fără a se analiza situaţia de pe teren şi de documentaţia deja existentă la nivel judeţean şi comunal.

„Să discutăm de o variantă bună, pentru că actuala nu este deloc bună pentru UAT-ul nostru (Moşniţa Nouă – n.r.). Este important să înţelegem că actualul traseu trece prin locuinţele oamenilor şi care a creat foarte multă panică în localitate. Sunt deja foarte multe planuri urbanistice avizate afectate de acest traseu, sunt sute de locuinţe deja construite, intabulate şi nu putem agrea acest traseu. Planul urbanistic aprobat este din 2005. Suntem de acord cu această autostradă, dar nu să treacă prin casele oamenilor”, a spus primarul comunei Moşniţa Nouă, Florin Octavian Bucur.

Primarul comunei Bucovăţ, Gheorghe Pop, a subliniat că a fost depus un memoriu semnat de 100 de cetăţeni, care reprezintă aproximativ 10% din populaţia comunei, pentru că această autostradă (A9) trece prin patru case şi pe lângă altele 70, afectându-le grav structura de rezistenţă. „Trebuie găsită o altă variantă, care să nu-i pericliteze pe locuitori nici în privinţa sănătăţii, a liniştii şi a noxelor care vor rezulta din trafic”, a afirmat Gheorghe Pop.

Alexandru Proteasa a punctat că proiectul propus de Ministerul Transporturilor are vicii în ambele comune, iar mutarea cu câteva sute de metri a traseului nu rezolvă problema.

„În concluzie, nu s-a respectat caietul de sarcini (de către minister – n.r.), nu s-au convocat toate unităţile administrativ-teritoriale impactate. Dorim să stabilim încă de la început un traseu care nu se va bloca şi nu vrem să urmăm experienţei de autostradă spre Deva, al cărei traseu a fost stabilit tot dintr-un birou, şi nu au văzut că aceasta trece printr-un cimitir. Dorim să corectăm această aberaţie. Azi, CJ depune un memoriu la Ministerul Transporturilor, în care vom cere să revizuiască această etapă a analizei, solicităm să vină în teren să vadă traseul, suntem deschişi să ajutăm pentru găsirea celei mai bine variante”, a explicat Alexandru Proteasa. AGERPRES