Un consortiu bancar international va credita administratia judetului Timis cu suma de o suta de milioane de lei, contractul de imprumut fiind semnat pe 28 martie, iar refinantarea creditului urmand sa fie realizata prin emisiune de obligatiuni.
Banii vor fi folositi pentru investitii in infrastructura judetului, lista obiectivelor ce vor fi finantate din acest imprumut cuprinzand reabilitarea a doua drumuri judetene, finalizarea centurii de ocolire a orasului Buzias, realizarea infrastructurii de afaceri a zonei industriale Sacalaz-Timisoara si alte investitii ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii si ridicarea standardului de viata.

Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, a declarat ca judetul are nevoie de astfel de investitii, deoarece, un criteriu important pentru potentialii noi investitori il reprezinta gradul de dezvoltare a climatului social, cultural si economic. „O infrastructura la standarde europene va atrage noi investitii si va mari confortul si oportunitatile cetatenilor, contribuind astfel la bunastarea si formarea unei comunitati cu un bogat patrimoniu economic, cultural si turistic”, a afirmat Ostaficiuc.

Seful administratiei timisene a explicat ca s-a recurs la acest instrument de finantare, format din linie de finantare de tip Bridge Loan si obligatiuni emise pe piata interna de capital, constientizand importanta unei bune absorbtii, in urmatorii ani, a fondurilor europene, in conditii de costuri minime privind finantarea si cofinantarea obiectivelor prioritare.

Prin accesarea acestui tip de imprumut se va distribui si minimiza efortul financiar pe care judetul trebuie sa-l faca in demersurile sale de atingere a standardelor comunitare. Imprumutul este format din linie de credit revolving de tip „bridge loan” cu plafon de 100 milioane de lei pe o perioada de trei ani, care va fi refinantat prin emisiune de obligatiuni pe piata interna de capital, in valoare de maxim 100 milioane lei, cu o maturitate de 17 ani.

Acest produs complex va asigura echitate in finantarea investitiilor si un grad de indatorare scazut. Sistemul de finantare este flexibil, astfel ca, pe perioada de tragere nu se vor rambursa rate de capital, iar dobanzile vor fi calculate si platite doar pentru sumele utilizate pentru realizarea obiectivelor. Emisiunea de obligatiuni destinata refinantarii creditului va avea o valoare egala cu valoarea costurilor neeligibile spre a se finanta din fonduri UE.