Consiliul Judeţean Teleorman a aprobat, în şedinţa ordinară de vineri, organizarea în ziua de 24 iulie a referendumului local pentru consultarea cetăţenilor asupra desfiinţării judeţului, prin modificarea limitelor teritoriale ale acestui judeţ.

Hotărârea a fost luată cu 22 de voturi favorabile ale consilierilor din partea PSD şi PNL, în timp ce reprezentanţii PDL, prezenţi în număr de şase, au respins acest proiect. Discuţiile au fost ample până la exprimarea votului, pe argumente pro şi contra ale unor consilieri.

Iulian Şuică (PDL) a declarat că „este prematur” să se ia o hotărâre „pentru că proiectul de lege nu s-a dezbătut în Parlament” şi s-ar putea evita astfel „efectuarea unor cheltuieli inutile”. Liberalul Alexandru Iliescu a afirmat că „nu e devreme pentru o consultare a cetăţenilor, în condiţiile în care problema reorganizării teritorial – administrative este tot mai mult dezbătută de guvernanţi şi oameni politici”.

În opinia sa, „ar fi o jignire pentru teleormăneni, români fiind, ca judeţul lor să fie desfiinţat, iar Harghita şi Covasna să fie menţinute în continuare”. Preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, a declarat că nu poate fi luat dreptul legal al cetăţenilor de a fi consultaţi într-o situaţie deosebit de importantă. „Este şi legal şi oportun ca cetăţenii din Teleorman să hotărască în prealabil în legătură cu o eventuală modificare adusă limitelor teritoriale”, a spus şeful CJ.

Potrivit acestuia, „nu este adevărat că se pot pierde fonduri europene”. „Mai degrabă avem de-a face cu un argument pur electoral care va tulbura alegerile locale din 2012”, a mai spus Dragnea. Conform deciziei consilierilor judeţeni, cetăţenii cu drept de vot vor fi chemaţi la urne la 24 iulie să răspundă cu „Da” sau „Nu” la o singură întrebare înscrisă în buletin: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Teleorman, prin modificarea limitelor teritoriale ale acestuia?”.
Cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea referendumului se suportă din bugetul propriu al judeţului Teleorman. AGERPRES