CJ Suceava va da în judecată primăriile care nu achită contribuţia la proiectul european de gestionare a deşeurilor

containere-1.jpgPrimăriile care nu şi-au achitat contribuţiile asumate pentru proiectul ce vizează construcţia, din fonduri europene, a gropilor ecologice de la Moara şi Pojorâta ar putea fi acţionate în instanţă, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Preşedintele CJ Suceava a arătat că singura soluţie pentru a recupera datoriile primăriilor la ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor” (SMID) ar fi darea în judecată a respectivelor unităţi teritorial administrative.

Nechifor a precizat că restanţele se ridică la aproximativ 17 milioane lei şi, dacă primăriile nu le achită într-un termen rezonabil, respectiv septembrie – octombrie, vor fi acţionate în instanţă. Potrivit lui Nechifor, cel mai mare datornic la acest capitol este Primăria Suceava, cu 4,5 milioane lei. ”Autorităţile locale şi-au asumat contribuţia la SMID, au prins în bugete sume cu această destinaţie, au primit alocări bugetare cu acest scop şi nu ştiu de ce nu plătesc. Aceste primării nu sunt subordonate Consiliului Judeţean, deci trebuie să ne înţelem amiabil. Dacă nu, le acţionăm în instanţă”, a spus Nechifor.
Pentru cofinanţarea proiectului SMID consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa deliberativului de vineri angajarea unui credit de 15 milioane lei, fără votul aleşilor liberali.

Prin proiectul SMID se vor construi două gropi ecologice, la Moara şi la Pojorâta, mai multe puncte de preluare a deşeurilor şi se va desemna un operator privat care să gestioneze întregul sistem. AGERPRES