CJ Sibiu intenţionează să obţină 45 de milioane de euro pentru o staţie nouă de tratare a deşeurilor

Consiliul Judeţean Sibiu intenţionează să obţină, până la finalul anului, 45 de milioane de euro din fonduri europene pentru construirea unei noi staţii de tratare a deşeurilor în comuna Şelimbăr, astfel încât până în 2025 să nu se mai depună deşeuri netratate la rampă şi să reducă cu până la 90 % cantităţile depozitate.

Consilierii judeţeni au aprobat deja, cu majoritate de voturi, o hotărâre prin care CJ Sibiu solicită Consiliului Local din Şelimbăr transferul terenului pe care să fie construită viitoarea staţie de tratare a deşeurilor.

“Hotărârea cu numărul 25, adoptată de Consiliul Judeţean Sibiu în data de 6 februarie, a avut rolul de a face paşii necesari, conform noului cod administrativ, pentru a formula o solicitare oficială către Primăria Şelimbăr în vederea transferării terenului identificat (…) pentru eventuala construcţie a unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor (TMB). Subliniem că hotărârea CJ nu viza aprobarea proiectului, ci doar pasul preliminar de a ridica o solicitare pe care Consiliul Local Şelimbăr să o poată lua în analiză”, se arată în comunicatul CJ Sibiu.  Potrivit sursei citate, “construcţia unei staţii de tratare mecano-biologică pe teritoriul Judeţului Sibiu a fost inclusă ca măsură strategică în Planul Naţional de Gestiunea Deşeurilor în 2017, prin demersuri susţinute şi de sibieni care au semnat o petiţie în sprijinul unei astfel de soluţii la data respectivă”.

CJ Sibiu anunţă că va organiza şedinţe de consultare publică cu cetăţenii privind soluţiile pentru deşeurile din judeţ. “Judeţul Sibiu este unul dintre puţinele judeţe din ţară care şi-a finalizat proiectul prin care s-a introdus sistemul integrat de gestionare a deşeurilor şi are posibilitatea, până la finalul anului 2020, de a accesa  fonduri europene de aproximativ 45 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului existent, în acord cu strategia naţională de mediu şi legislaţia europeană. Consiliul Judeţean Sibiu intenţionează să elaboreze studiul de fezabilitate şi cererea de finanţare pentru un astfel de proiect şi a semnat un contract de asistenţă tehnică în acest sens în decembrie 2019. Înainte de finalizarea și depunerea cererii de finanţare, Consiliul Judeţean Sibiu va organiza o serie de acţiuni de consultare publică, atât la Sibiu, cât şi în alte comunităţi locale din judeţ”, se specifică în comunicatul. AGERPRES