judecator.jpgCurtea de Apel Ploieşti a respins, joi, ca nefondat, recursul formulat de către Instituţia Prefectului la decizia Tribunalului Prahova în dosarul privind anularea hotărârii de Consiliu Judeţean (CJ) care viza declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul DJ 236.

Consilierul din cadrul Curţii de Apel Ploieşti Roxana Bugeac a declarat că instanţa a respins recursul Prefecturii Prahova formulat împotriva deciziei Tribunalului care admisese excepţia tardivităţii în acest caz.

”Imediat ce soluţia Curţii de Apel ne va fi comunicată oficial, putem semna ordinul de începere a lucrărilor. S-a dovedit că nu mor caii când vor câinii. Noi avem deja virat avansul în cont, trebuie doar să ne apucăm de treabă”, a declarat preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Proiectul pe fonduri europene privind construirea unui drum (DJ 236) care face legătura între centura Ploieştiului şi DN 1 a fost blocat timp de mai multe luni din cauza procesului dintre Prefectură şi CJ. Conform portalului instanţelor de judecată, pe data de 28 mai a anului curent, Prefectura Prahova a depus dosarul numărul 2688/105/2011 la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova, solicitând anularea hotărârii de Consiliu Judeţean care viza declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul DJ 236, motivând că pe lista anexată HCJ 55/2009 apăreau şi numele celor doi copii ai şefului CJ, respectiv Vlad şi Andreea Cosma.

Instanţa a admis excepţia tardivităţii şi a respins acţiunea Prefecturii, dar aceasta din urmă a înaintat recurs pe care Curtea de Apel Ploieşti l-a respins ca nefondat. ”Implicaţiile constatării de către instanţă a nulităţii respectivului act sunt următoarele: neexistând acea hotărâre, automat nu au avut cum să aibă loc exproprierile fără de care Consiliul Judeţean nu este proprietar al terenului, ceea ce înseamnă că nu poate primi fondurile europene pentru realizarea respectivelor obiective. (…) Sunt foarte surprins şi nu pot să înţeleg de ce s-a pus în balanţă o valoare de expropriere cu proiectul pe fonduri europene care valorează peste 2,5 milioane de euro”, a declarat, în luna mai, prefectul Adrian Dobre.

La rândul său, preşedintele CJ, Mircea Cosma, a explicat atunci că traseul DJ 236 şi loturile care trebuiau să fie expropriate au fost stabilite printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean din decembrie 2007, dar şi faptul că, potrivit legii, dacă într-o astfel de hotărâre apare o problemă de conflict de interese, aceasta poate fi atacată dacă votul alesului aflat într-o asemenea situaţie este hotărâtor. ”Dacă votul consiliului a fost în cvasiunanimitate, fiind o singură abţinere şi la cererea consilierilor s-a stabilit să nu se citească lista de exproprieri pentru că fusese făcută în 2007, nu văd ce l-a făcut pe prefect să se sesizeze”, a declarat preşedintele CJ.

Potrivit datelor oferite de către Cosma, valoarea eligibilă a proiectului este de şase milioane de euro, dintre care 80% reprezintă fonduri europene, 18% contribuţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar 2% + TVA reprezintă contribuţia CJ. AGERPRES