CJ Mureş a iniţiat trecerea Castelul Rákóczi-Bornemisza în domeniul public al judeţului pentru a accesa fonduri europene

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat iniţierea demersurilor pentru trecerea în domeniul public al judeţului Mureş a Castelul Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu, unul dintre cele mai importante ansambluri ale arhitecturii laice din Transilvania, construit în secolul XVII de principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I. Potrivit CJ Mureş, castelul se află în administrarea Muzeului Judeţean Mureş din anul 2010, este clasat ca monument istoric categoria A, iar Ministerul Culturii a avizat reabilitarea acestuia.

Muzeul Judeţean Mureş intenţionează depunerea proiectului pentru finanţare din surse de la Uniunea Europeană, urmând ca toate clădirile reabilitate să servească scopului muzeologic. Obiectivul major al proiectului este de a integra Castelul ‘Bornemisza’ din Gurghiu în circuitul turistic şi de a dezvolta secţia Gurghiu din cadrul Muzeului Judeţean Mureş“, a anunţat CJ Mureş.

Domeniul Gurghiului a fost unul dintre cele mai întinse şi mai importante domenii regale ale Transilvaniei medievale, iar pe parcursul secolelor XIV-XV a fost, de regulă, în posesia voievodului transilvan, a comitelui secuilor sau a vicecomitelui.

Castelul Rákóczi-Bornemisza este situat la poalele dealului pe care tronează ruinele Cetăţii Gurghiului, atestată documentar în secolul al XIV-lea (1358) şi distrusă în urma unui asediu cu tunurile, care a durat aproape o jumătate de an, de trupele imperiale austriece conduse de comandantul Jean-Louis de Bussy-Rabuti, în 1708, în timpul Războiului Curuţilor.

Castelul din Gurghiu a fost iniţial un conac construit la poalele cetăţii de către principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi I în perioada domniei sale, între 1630-1648, şi avea rolul de a-l adăposti pe parcursul partidelor de vânătoare.

Războiul Curuţilor şi repetatele asedii ale cetăţii au afectat grav castelul, iar după ce acesta a stat un timp părăsit, domeniul Gurghiului a intrat, în anul 1717, în posesia familiei Bornemisza, când Ioan Bornemisza a devenit vicecancelarul ţării şi l-a primit pentru 99 de ani.

În 1835, după expirarea perioadei de 99 ani de folosinţă, statul a recuperat domeniul de la familia Bornemisza, după care castelul şi clădirile anexe au fost renovate pentru transformarea ansamblului într-un castel de vânătoare al prinţului succesor Rudolf. După sinuciderea prinţului Rudolf, în 1893, în clădirile castelului a fost inaugurată o şcoală silvică, care a funcţionat până în anul 2000.

Şi Revoluţia de la 1848 şi-a lăsat amprenta asupra edificiului, când a fost devastat, dar a fost refăcut în 1855, iar starea sa actuală de degradare s-a accentuat după mutarea şcolii silvice în alt loc. AGERPRES