Consiliul Judeţean Mureş a aprobat, în şedinţa de pe 30 aprilie, un proiect de hotărâre privind modernizarea Aeroportului Transilvania Târgu Mureş, prin care se doreşte accesarea de fonduri europene pentru extinderea pistei decolare-aterizare, extinderea platformei de parcare aeronave şi extinderea terminalului de pasageri, în valoare de aproximativ 328 milioane lei.

„Chiar dacă preocuparea noastră principală în această perioadă este gestionarea efectelor pandemiei COVID-19, consider că este deosebit de important să continuăm investiţiile în infrastructură să continue. Proiectul aprobat astăzi dă undă verde pentru pregătirea cererii de finanţare în vederea accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea Aeroportului Transilvania. Încă de la preluarea mandatului dezvoltarea infrastructurii aeriene a judeţului a fost printre cele mai importante obiective ale Consiliului Judeţean. Este important ca investiţiile de la Aeroport să continue, atât pentru mobilitatea locuitorilor judeţului, cât şi pentru dezvoltarea economică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.

Potrivit datelor tehnice prezentate în expunerea de motive a hotărârii, valoarea totală a investiţiilor se ridică la aproximativ 328 milioane lei, inclusiv TVA, şi vizează extinderea pistei de decolare-aterizare la 2580 de metri, de la 2000 metri câte este acum.

De asemenea, platforma de parcare aeronave va fi extinsă astfel încât să poată găzdui mai multe aeronave de mărime mare, iar terminalul va fi extins şi va fi dublat numărul ghişeelor de checkin, iar prin această extindere a terminalului se poate ajunge la un flux de 750 de pasageri/oră.

Investiţia se doreşte a fi finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa prioritară 2. Obiectivul specific 2.3 Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.

Consilierii judeţeni şi-au dat avizul, joi, şi pentru declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes judeţean descrisă mai sus. Este vorba de o suprafaţă de teren de 57.124 mp, suma aprobată pentru despăgubire fiind de 262.641,60 lei.  AGERPRES