Consilierii judeţeni din Maramureş au aprobat, miercuri, într-o şedinţă extraordinară, cinci proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, două dintre ele referindu-se la reabilitarea clădirii Palatului Administrativ din municipiul Baia Mare, proiect european în valoare de circa 48 milioane de lei.

Primele două proiecte prezentate şi aprobate se referă la susţinerea documentului şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare Palat Administrativ„, finanţat prin POR 2014 – 2020, precum şi a cheltuielilor aferente.

Estimarea noastră arată că valoarea totală a proiectului este de aproape 48 de milioane de lei, din care contribuţia judeţului Maramureş ar fi de aproximativ 10 milioane de lei. (…) Din finanţarea pe care ar trebui să o suporte Consiliul Judeţean Maramureş, 774.300,22 lei reprezintă contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, iar 9.184.789,76 lei sunt cheltuielile neeligibile ale proiectului, inclusiv T.V.A. aferent„, a spus preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea.

El a precizat că proiectul tehnic a fost transmis de proiectant în cursul zilei de 3 octombrie.

„Vreau să mulţumesc aparatului propriu care începând de marţi, de când a primit această documentaţie din partea proiectantului, a muncit toată seara, toată noaptea, inclusiv azi, dimineaţă, pentru a verifica aceşti indicatori tehnico-economici pentru a avea aceste două proiecte, pe ordinea de zi. (…) Consider că este un obiectiv important al judeţului, un simbol al administraţiei judeţene, unde atât Prefectura, cât şi CJ îşi desfăşoară activitatea. (…) Vorbim despre o clădire care nu a fost practic reabilitată niciodată cu adevărat şi care are nevoie de aceste intervenţii deoarece este un centru al administraţiei judeţene care trebuie îmbunătăţit, păstrând însă caracteristicile actuale ale clădirii” a afirmat Zetea.

Conform acestuia, pe 18 mai 2016 a fost aprobată, prin hotărâre de Consiliu Judeţean, Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Maramureş pentru perioada 2014 – 2020, iar în acest document a fost cuprins portofoliul de proiecte prioritare ale CJ Maramureş, aici fiind inclusă şi reabilitarea Palatului Administrativ.

Preşedintele CJ Maramureş, a mai arătat că instituţia pe care o conduce pregăteşte depunerea cererii de finanţare şi a documentelor însoţitoare pentru accesarea fondurilor externe nerambursabile prin POR 2014 – 2020 şi că, potrivit condiţiilor specifice din Ghidul solicitantului de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte, a fost necesară şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii menţionat.

Clădirea Palatului Administrativ se află în gestiunea CJ Maramureş, în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea atât aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, cât şi personalul altor instituţii, inclusiv Prefectura.

Cvorumul şedinţei extraordinare a CJ Maramureş fost asigurat prin prezenţa a 22 de consilieri dintr-un total de 35 de aleşi judeţeni. AGERPRES