Judeţul Maramureş ar urma să utilizeze resursele de energie regenerabilă existente pentru a deveni independent din punct de vedere energetic şi chiar un hub energetic în zona de Nord a României, a informat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

„În acest sens, am avut o serie de întâlniri şi discuţii, iar săptămâna trecută am avut o ultimă întâlnire de etapă cu reprezentanţi OMV Petrom (…) Pentru realizarea acestor proiecte, în şedinţa Consiliului Judeţean Maramureş, am supus votului aleşilor judeţeni hotărârea prin care aprobăm memorandumul de parteneriat între CJ, OMV Petrom şi Primăria Mireşu Mare. Prin adoptarea acestui memorandum de cooperare, facem primul pas în colaborarea oficială între CJ

Maramureş şi OMV Petrom şi stabilim principiile colaborării noastre în proiectele comune pe care le vom realiza”, a spus Ionel Bogdan.

Acesta a mai spus că la nivelul judeţului Maramureş există resurse de energie termală, însă e nevoie de capacităţi tehnologice de exploatare care necesită investiţii însemnate.

„În ceea ce priveşte energia geotermală, conform studiilor efectuate, în Maramureş avem un potenţial crescut pentru astfel de investiţii şi sunt convins că împreună cu specialiştii vom realiza, în primă fază, o investiţie de peste 15 MW/h, iar apoi această capacitate de producţie va fi dezvoltată la peste 200 de MW/h. Acest lucru însemnând investiţii de sute de milioane de euro pentru Maramureş, bani privaţi care vor aduce judeţului investiţii în cascadă”, a menţionat Ionel Bogdan.

O altă investiţie preconizată o reprezintă parcurile fotovoltaice care ar putea fi instalate pe foste terenuri destinate depozitării minereurilor exploatate şi prelucrate.

„Realizarea de parcuri fotovoltaice este, de asemenea, o investiţie pe care o putem implementa în parteneriat cu OMV Petrom, având în vedere harta solară pentru producerea de energie, pe care suntem plasaţi la un nivel superior faţă de alte regiuni. În Maramureş avem peste 400 de hectare de teren, pe care în prezent se află halde de steril, iazuri de decantare miniere, care trebuie ecologizate oricum, iar ulterior putem construi pe aceste suprafeţe parcuri fotovoltaice care ne vor asigura energie regenerabilă în judeţ. În acest sens, am vizitat împreună cu reprezentanţii OMV şi câteva dintre iazurile de decantare aflate în vecinătatea municipiului Baia Mare care pot fi folosite pentru construirea de parcuri fotovoltaice”, a mai declarat preşedintele CJ Maramureş, Ionel Bogdan. AGERPRES