CJ Maramureş a propus Comisiei Europene variante de susţinere a micilor fermieri plecând de la exemplul local

Consiliul Judeţean Maramureş a propus Comisiei Europene mai multe variante de susţinere a micilor producători locali şi a turismului local în cadrul strategiei publice “De la fermă la furculiţă”, potrivit unui comunicat de presă remis de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş.

Comisia Europeană urmează să publice strategia care ar putea cuprinde şi o parte din răspunsurile oferite de Consiliul Judeţean, se menţionează în comunicat.

“‘De la fermă la furculiţă’ trebuie să aibă în vedere stimularea şi facilitarea formării exploataţiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrângerea treptată a exploataţiilor agricole de subzistenţă, păstrând modul tradiţional de a produce produsele agroalimentare. Trebuie să se urmărească, totodată, promovarea cu precădere a acelor produse agroalimentare care sunt produse într-un mod autentic, tradiţional şi ecologic, dar şi identificarea şi recunoaşterea acelor produse tradiţionale care au o valoare nutriţională deosebită. Se recomandă restrângerea zonelor rurale defavorizate şi a sărăciei rurale severe, iar strategia ‘De la fermă la furculiţă’ trebuie să lupte şi împotriva muncii precare”, a declarat Doru Dăncuş.

O altă propunere a vizat încurajarea formării ecomuzeelor, respectiv o formă de asociere şi organizare a comunităţilor locale bazată pe dezvoltare durabilă, dar şi stabilirea unor reţele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiţionale, ecologice şi biologice.

Vicepreşedintele CJ a arătat că este importantă şi obţinerea sprijinului financiar maxim acordat de UE pentru fermierii bio printr-o fundamentare economică corespunzătoare, elaborarea unui sistem coerent de subvenţionare a producţiei bio şi în special a procesării bio pentru obţinerea de valoare adaugată pe filiera produselor şi analiza şi îmbunătăţirea cunoştinţelor în inspectarea şi certificarea produselor bio din UE.

Acesta a precizat că sunt necesare organizarea şi controlul sistematic pe toată filiera produselor bio “De la fermă la furculiţă”, dar şi înfiinţarea unui institut european de cercetări în domeniul biotehnologiei şi ingineriei genetice în agricultură, zootehnie, industria alimentară, respectiv crearea staţiunilor de cercetări agricole zonale.

Totodată, pentru a nu pierde irecuperabil material biologic valoros din diverse state membre, se impun conservarea şi înmulţirea soiurilor şi raselor autohtone, dar şi modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază care influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice. De asemenea, se propun crearea de oportunităţi ocupaţionale, dar şi conectarea satelor producătoare de hrană bio cu oraşele, prin stabilirea unor reţele de desfacere specifice.

“În perioada crizei sanitare şi economice cauzată de COVID-19, producătorii locali din Maramureş s-au angajat cu toate forţele să ajute judeţul, oferind spre consum alimente sănătoase, proaspete şi ecologice. Consiliul Judeţean Maramureş a cerut Comisiei Europene să prioritizeze nevoile lanţului scurt alimentar din zonele rurale şi să ofere sprijin în promovarea produselor agroalimentare sustenabile şi autentice prin înfiinţarea unor linii de desfacere atât la nivel local, cât şi naţional şi european. În numele instituţiei judeţene, am răspuns consultării lansate de Comisia Europeană pe strategia ‘De la fermă la furculiţă’, încă din 16 martie, când criza cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2 acapara toată Europa. Iată că, azi, apelul nostru pentru sprijin este mai potrivit şi mai urgent ca oricând”, a subliniat Doru Dăncuş.

Vicepreşedintele CJ susţine că producătorii agricoli din judeţ pot asigura o parte din hrana necesară locuitorilor în caz de necesitate. “Gospodarii şi micii fermieri ai Maramureşului pot hrăni locuitorii judeţului şi nu numai, evitând cozile şi înghesuiala, asigurând o alimentaţie echilibrată, cu nutrienţi bogaţi şi sănătoşi. În curând, Comisia va publica Strategia ‘De la fermă la furculiţă’, care sperăm să reflecte situaţia şi realitatea locală, atât în vreme de criză, cât şi post pandemie”, a declarat Doru Dăncuş. AGERPRES