CJ Ilfov a aprobat Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor

Consilierii judeţeni din Ilfov au aprobat, în şedinţa de pe 19 martie, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, care prevede realizarea unei instalaţii de tratare a deşeurilor reziduale în vederea reciclării şi valorificării, cu capacitatea de 50.000 de tone pe an.

Conform Planului, aceasta este destinată tratării mecanice a deşeurilor reziduale; tratarea biologică a deşeurilor se va realiza în instalaţia de digestie anaerobă. Documentul prevede că termenul pentru realizare e 2023.

De asemenea, se menţionează că o cantitate de 38.000 de tone de deşeuri reziduale pe an va fi tratată în viitoarea instalaţie de incinerare cu valorificare energetică, ce va fi construită de Primăria Municipiului Bucureşti.  Potrivit Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, colectarea separată a deşeurilor reciclabile menajere, similare şi din pieţe, în recipientele puse la dispoziţie de operatorii de salubrizare, precum şi colectarea separată realizată de alţi operatori autorizaţi în condiţiile legii trebuie să asigure următoarele rate minime de capturare a deşeurilor reciclabile: 55% în 2020, 60% în 2023, 65% în 2024, 85% în 2030.  Planul mai prevede o staţie de sortare pentru deşeurile reciclabile colectate separat cu o capacitate de 60.000 de tone/an, termenul de realizare fiind 2023.  În privinţa asigurării capacităţii de reciclare a biodeşeurilor prin compostare şi digestie anaerobă, Planul stipulează o staţie de compostare pentru deşeurile verzi din parcurile şi grădinile publice cu o capacitate de 3.100 de tone/an, precum şi o instalaţie de digestie anaerobă de 90.000 de tone/an.  În cazul în care, din diferite motive, proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Bucureşti nu va fi implementat, implicit incineratorul nu va mai fi construit, se propune pentru Ilfov o alternativă de gestionare a deşeurilor.  În acest caz, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor prevede diferit realizarea unei instalaţii de tratare a deşeurilor, în vederea reciclării şi valorificării, cu capacitatea de 90.000 de tone/an. Aceasta va trata mecanic deşeurile reziduale. Termenul de realizare este 2023. AGERPRES