Pe 18 ianuarie, presedintele Consiliul Judetului Galati, Eugen Chebac si Luminita Mihailov, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est – Organism Intermediar pentru POR 2007-2013, au semnat contractul pentru realizarea proiectului “Modernizare si extindere Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Adulte nr. 1 (fost Centru de Plasament nr. 1)”, finantat in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, pe Axa prioritara 3 “Imbunatatirea infrastructurii sociale”, domeniul major de interventie 3.2 Reabilitarea/Modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale.

“2010 se anunta a fi un an dificil pentru toate administratiile publice locale, motiv pentru care trebuie sa depunem eforturi sustinute in vederea atragerii a cat mai multe fonduri europene, extrabugetare, bani care trebuie orientati in zonele in care suntem cu adevarat deficitari. Semnarea acestui contract demonstraza implicarea Consiliului Judetului Galati in problemele comunitatii, de data aceasta fiind vizate persoanele cu nevoi speciale. Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Adulte reprezinta un pas important pentru sustinerea acestei categorii defavorizate, oameni care trebuie ajutati prin oferirea unor servicii specializate”, a precizat Eugen Chebac, presedintele Consiliul Judetului Galati.

Obiectivul general al proiectului “Modernizare si extindere Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Adulte nr. 1 (fost Centru de Plasament nr. 1)” il reprezinta imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu handicap, avand urmatoarele obiective specifice:

– modernizarea si extinderea Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Adulte si dotarea acestuia cu aparatura specifica;

– combaterea discriminarii si promovarea accesului la serviciile necesare pentru a sustine integrearea sociala si pentru a preveni izolarea si separarea de comunitate a persoanelor cu handicap;

– promovarea egalitatii de sanse prin asigurarea unui acces neingradit a persoanelor cu handicap grav la serviciile de asistenta sociala.

Bugetul total al proiectului „Modernizare si extindere Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Adulte nr. 1 (fost Centru de Plasament nr. 1)” este de 2.855.224,08 lei, din care 1.716.661,50 lei reprezinta cheltuieli eligibile si 723.729,73 lei este contributia Consiliului Judetului Galati.

Grupul tinta identificat prin acest proiect este reprezentat de persoanele cu handicap grav care vor beneficia de serviciile oferite in Centrul modernizat. Beneficiari directi ai proiectului sunt:

– 35 de persoane cu handicap grav neuro-psiho-motor, provenite din Centrele de Plasament, dupa implinirea varstei de 18 ani;

– personalul angajat pentru ingrijirea acestora;

– potentiali beneficiari ca urmare a solicitarilor venite din partea Centrelor rezidentiale pentru minori, altor D.G.A.S.P.C. din tara, consiliilor locale, unitatilor spitalicesti etc.

Durata de implementare a proiectului „Modernizare si extindere Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Adulte nr. 1 (fost Centru de Plasament nr. 1)” este 14 luni de la data semnarii contractului de finantare si de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in calitate de Autoritate de Management al Programului Operational 2007-2013.