Consiliul Judeţean Galaţi şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galaţi au demarat o licitaţie pentru o staţie de tratare a deşeurilor biodegradabile şi reziduale, unică în România, informează Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, au fost lansate şi aprobate de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice procedurile de licitaţie pentru construirea în municipiul Galaţi a unei staţii performante, singura de acest gen din România, de tratare a deşeurilor biodegradabile şi reziduale.

Această staţie de tratare mecano-biologică va fi dotată cu un digestor, un echipament industrial de ultimă generaţie, şi o turbină cu ajutorul căreia se va produce energie electrică din deşeuri.

Valoarea estimată a acestei investiţii este de 773.493.596 de lei, din care partea de proiectare şi execuţie este de 180.657.193 lei, fonduri europene atrase de către CJ Galaţi.

Restul sumei estimate reprezintă partea de operare, adică valoarea serviciilor realizate de către firma care va gestiona funcţionarea acestei staţii de tratare a deşeurilor pentru o perioadă de zece ani.

Valoarea finală a serviciilor de operare va depinde foarte mult şi de cantitatea de deşeuri care va fi tratată în această staţie, precum şi de cantitatea de deşeuri reciclabile colectate separat şi valorificate.

„Este pentru prima oară în istoria achiziţiilor publice din ţara noastră când o autoritate publică face o singură licitaţie pentru proiectarea, execuţia, gestionarea şi funcţionarea investiţiei pe o perioadă lungă de timp. Practic, câştigăm ani de zile, astfel că, atunci când lucrările vor fi gata, sistemul va putea fi utilizat imediat. Sunt sisteme de management al deşeurilor în ţară care nu pot fi folosite pentru că nu există o firmă specializată care să gestioneze investiţia respectivă, iar în alte cazuri au trecut ani de zile de la finalizarea lucrărilor până a fost desemnat un operator. Asta vrem să evităm, motiv pentru care facem o singură procedură. Mai este un avantaj, operatorul nu poate ulterior să reclame diverse deficienţe de construcţie, având în vedere că este parte integrantă a acestui proces încă de la începutul procedurii„, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Soluţia tehnică de tratare a deşeurilor biodegradabile şi reziduale care vor ajunge din tot judeţul în staţia de tratare din municipiul Galaţi este complexă, se bazează pe tehnologie de ultimă generaţie şi va fi implementată pentru prima oară în România.

„Practic, deşeurile vor fi în primă fază sortate cu ajutorul unui sistem automatizat şi dotat cu diverşi senzori, după care deşeurile biodegradabile vor fi supuse unui proces de fermentare fără oxigen, astfel că la final va rezulta biogaz şi o fracţie de aproximativ 20% din masa iniţială a deşeurilor, un fertilizant steril care poate fi folosit ca îngrăşământ. De asemenea, în cazul deşeurilor reziduale, după operaţiunea de tratare şi extragere a biogazului, va rezulta un material asemănător unui strat de pământ, care va fi dus la depozitul ecologic de deşeuri de la Valea Mărului. Biogazul va fi transformat în energie electrică cu ajutorul unei turbine, energie care va fi folosită doar pentru funcţionarea staţiei, deoarece atât permit normele în vigoare”, a precizat Costel Fotea.

Sistemul de management al deşeurilor din judeţul Galaţi este un proiect cu fonduri europene atrase de către CJ Galaţi, care înseamnă investiţii ample în municipiul Galaţi (staţie de tratare mecano-biologică), Valea Mărului (depozit de deşeuri şi staţie de sortare), Tecuci (închiderea  depozitului neconform de la Rateş şi staţii de transfer şi compostare) şi Târgu Bujor (staţie de transfer şi retehnologizarea staţiei de compostare). AGERPRES