Consiliul Judeţean Dolj nu reuşeşte, de mai bine de doi ani, să găsească firma italiană San Giorgio Appalti SRL de la care trebuie să recupereze circa 4 milioane de euro în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, pentru că firma a abandonat lucrările la Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”, iar CJ a pierdut finanţarea europeană.

„Acum căutăm această firmă cu executorul judecătoresc să încasăm circa 4 milioane de euro. Cred că este primul caz din ţară de acest gen în care un consiliu judeţean câştigă nu doar despăgubiri, ci şi suma pe care ar fi putut-o încasa dacă proiectul se derula normal, dar nu a încasat-o. Vom vedea ce se va întâmpla cu această executare”, a spus preşedintele Cosmin Vasile, în cadrul şedinţei CJ Dolj.

Consiliul Judeţean Dolj a iniţiat proiectul pentru realizarea Centrului Internaţional „Constantin Brâncuşi” printr-un program finanţat din fonduri europene. Din cauza nerespectării termenelor de execuţie de către constructorii care au câştigat iniţial lic itaţia pentru contractul de lucrări, CJ a fost pus în situaţia de a nu mai putea beneficia de finanţarea nerambursabilă, care reprezenta o jumătate din valoarea investiţiei.

Asocierea de firme îşi asumase că va finaliza proiectul până în martie 2016, iar în noiembrie 2016, atunci când a încetat contractul, îl realizase doar în proporţie de 6%. CJ Dolj a continuat proiectul cu finanţare asigurată din surse proprii. Potrivit hotărârii pronunţate de Curtea de Apel Craiova, societatea San Giorgio Appalti este obligată la plata sumei de 14.631.813,63 de lei, cu titlu de daune interese, precum şi la plata dobânzii legale aferentă sumei de 24.292.366,52 de lei începând cu data de 7.11.2016 şi până la data efectivă a plăţii. În anul 2018, Consiliul Judeţean Dolj a decis să aloce suma de 15,67 de milioane de lei din creditele interne contractate în ultimii doi ani pentru continuarea lucrărilor la acest proiect, care fusese amânat după pierderea finanţării europene.

Cosmin Vasile a informat că Centrul „Brâncuşi” va fi finalizat până la începutul erii şi în toamnă va fi inaugurată zona expoziţională.

Proiectul este construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova, unde sunt mai multe opere ale marelui sculptor şi constă într-un pavilion expoziţional de sine stătător, format din două elemente: un spaţiu subteran, cu săli special amenajate, şi un volum suprateran din sticlă, cu rol de semnal urban pentru centru. Pavilionul subteran, cu intrare printr-un amfiteatru, a fost conceput ca un spaţiu multifuncţional de activităţi, cu mai multe zone interactive pentru turişti. AGERPRES