CJ Dolj înfiinţează o unitate de intervenţie în situaţii de urgenţă de 3,7 milioane euro, printr-un proiect transfrontalier

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj a anunţat că lângă Aeroportul din Craiova va înfiinţa o unitate de intervenţie în situaţii de urgenţă de 3,7 milioane euro, prin intermediul unui proiect transfrontalier derulat cu ISU “Oltenia” şi parteneri bulgari. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că valoarea totală a proiectului, care a fost semnat recent, este de circa 6,7 milioane euro, iar obiectivul este dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemului de gestionare a situaţiilor de urgenţă în zona transfrontalieră.

Proiectul se derulează prin Programul Interreg V-A România -Bulgaria şi a trecut cu succes prin filtrul evaluării, astfel încât contractul de finanţare a fost semnat recent. Valoarea totală este de 6,7 milioane de euro, sumă din care 3,7 milioane de euro sunt destinate investiţiilor realizate de către Consiliul Judeţean Dolj, iar componenta principală o reprezintă construirea şi dotarea unei clădiri, în vecinătatea Aeroportului Internaţional Craiova, un imobil conceput pentru a deservi o nouă unitate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră. Totodată, finanţarea asigură şi achiziţionarea echipamentelor necesare, de la ambulanţe la vehicule şi autospeciale de diferite tipuri şi capacităţi, pentru descarcerare, acordarea primului ajutor şi stingerea incendiilor. Amplasamentul ales reprezintă, de asemenea, un avantaj, pentru că va permite structurii pe care o înfiinţăm să acţioneze în cel mai scurt timp la aeroport, dacă se va impune“, s spus Prioteasa.

Potrivit sursei citate, noua unitate va fi conectată cu Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, pe care CJ Dolj l-a dat în folosinţă la începutul anului 2016 şi care a fost realizat tot printr-un proiect transfrontalier cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 5 milioane de euro.

Proiectul “Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj – Vratsa”, depus de către Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de partener lider, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” şi Primăria Vratsa, are o valoare totală de 6.753.414,63 euro, din care 3.741.954,09 euro reprezintă suma aferentă activităţilor implementate de administraţia doljeană.

Pentru partea română, demersul prevede construirea şi dotarea unităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră, în municipiul Craiova, precum şi achiziţionarea unor echipamente de înaltă performanţă: o autospecială pentru stingerea incendiilor cu capacitatea de 12.000 de litri, o autospecială pentru stingerea incendiilor de 6.000 l, o autospecială cu capacitate sporită, de 4.500 l, echipată cu dispozitiv de descarcerare şi prim ajutor, o ambulanţă tip C, o ambulanţă tip B, un vehicul pentru descarcerare şi un sistem de încărcare cu spumă a bazinelor folosite în operaţiuni de stingere a incendiilor. AGERPRES