Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a semnat contractul pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Casei Dianu, din Craiova, edificiu cu statut de monument istoric, în care va funcţiona o nouă instituţie, unică la nivel naţional – Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că proiectul completează tabloul unor investiţii derulate în ultimii ani de administraţia judeţeană în domeniul cultural, a căror valoare totală depăşeşte 30 de milioane de euro.

„De astăzi, intrăm în linie dreaptă cu un demers foarte drag nouă, în cadrul căruia Consiliul Judeţean Dolj şi Biblioteca Judeţeană ‘Alexandru şi Aristia Aman’ pun în operă o investiţie de aproape 5 milioane de euro, fără precedent în ţara noastră, pentru a realiza un muzeu dedicat cărţii şi exilului românesc. Fondurile provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, şi, până în acest moment, au fost parcurşi toţi paşii necesari pentru atribuirea contractului de consolidare şi restaurare a Casei Dianu, imobil care va găzdui această nouă instituţie. Câştigătorul licitaţiei, o societate din Slatina, a avansat o ofertă cu aproape 500.000 de euro sub valoarea estimată pentru realizarea acestor lucrări”, a spus Prioteasa.

Acesta a subliniat că expoziţia viitorului muzeu a fost deja conturată, pentru că numeroase personalităţi marcante ale vieţii culturale, din ţară şi din afara ei şi-au oferit sprijinul prin donaţii de o mare generozitate.

„Ne face o deosebită plăcere să reamintim faptul că această casă, care a aparţinut unor oameni de seamă din judeţul nostru, familia Dumitru şi Sofia Dianu, a fost achiziţionată de către CJ Dolj şi, dacă vom mai avea posibilitatea şi fondurile necesare, vom încerca să repetăm această experienţă, pentru a pune în valoare cât mai multe astfel de edificii. Până în prezent, Consiliul Judeţean a reuşit să redea Băniei, la standarde cu adevărat europene, toate instituţiile sale muzeale, Muzeul de Artă Craiova şi cele trei secţii ale Muzeului Olteniei, prin investiţii a căror valoare depăşeşte 17 milioane de euro. Dacă adăugăm şi celelalte demersuri deja finalizate, dacă le adăugăm şi pe cele aflate acum în derulare – realizarea a două instituţii unice, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc şi Centrul Internaţional ‘Constantin Brâncuşi’, precum şi restaurarea culelor din comunele Brabova şi Cernăteşti -, putem spune că valoarea totală a proiectelor pe care le-am implementat sau le implementăm în domeniul cultural depăşeşte net 30 de milioane de euro”, a susţinut Prioteasa.

Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a precizat că nu este primul proiect al CJ prin care un imobil vechi prinde viaţă şi este redat circuitului cultural şi turistic. „În urmă cu câţiva ani, am reuşit, tot printr-un demers comun, cu finanţare europeană, să reabilităm Casa Damianov, în care funcţionează astăzi Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa. În continuare, urmărim să achiziţionăm şi să introducem în patrimoniul instituţiei noastre alte clădiri preţioase, demonstrând că deviza noastră, ‘Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură’, reprezintă expresia unei direcţii de acţiune. Colegilor noştri le doresc mult succes în tot ceea ce urmează, pentru că va fi şi partea cea mai complicată a acestui proiect – execuţia lucrărilor de consolidare şi restaurare a Casei Dianu”, a afirmat Cosmin Vasile.

Contractul pentru execuţia lucrărilor de restaurare şi consolidare a monumentului istoric Casa Dianu a fost atribuit societăţii comerciale Rasub Construct SRL, din Slatina, la o valoare de aproximativ 3,1 milioane de euro, inclusiv TVA. Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, judeţul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc şi introducerea acestuia în circuitul turistic” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistenţa financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro. AGERPRES