Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat miercuri un contract de 29 milioane euro prin care va fi finalizat proiectul european „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”, finanţat prin Programului Operaţional Infrastructură Mare, pentru realizarea investiţiilor din a doua etapă a demersului derulat de administraţia doljeană.

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, fondurile obţinute acoperă atât valoarea lucrărilor şi a achiziţiilor aflate în desfăşurare, cât şi rambursarea unor „sume considerabile” cu care instituţia a contribuit din resurse proprii, pe parcursul implementării.

Perfectarea contractului creează anvelopa financiară care garantează sumele necesare pentru finalizarea tuturor componentelor acestui proiect, cel mai amplu derulat până în prezent de către CJ Dolj, care vizează toate cele 111 localităţi din judeţ. Consiliul Judeţean primeşte astfel o sumă importantă, care se apropie de 29 de milioane de euro şi care este calculată pentru a acoperi toate investiţiile şi achiziţiile realizate după încheierea Programului Operaţional Sectorial Mediu, prin care a fost finanţat iniţial demersul nostru„, a spus Ion Prioteasa.

Preşedintele CJ Dolj a precizat că în această a doua etapă a proiectului sunt incluse, în mod integral, contractele pentru montarea containerelor îngropate pentru deşeuri în municipiul Craiova, pentru construirea staţiilor de transfer sau compostare din Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi şi pentru închiderea depozitelor neconforme, dar şi un segment însemnat din contractul care a vizat realizarea celor două staţii din Craiova, din zona Mofleni.

„Odată cu intrarea în vigoare a noului contract, avem asigurate, din fonduri europene, resursele necesare pentru a duce la bun sfârşit implementarea proiectului. Mă refer, în mod special, la această componentă complexă în valoare de peste 7,5 milioane de euro, care a demarat recent şi care prevede proiectarea şi amenajarea celor aproape 440 de platforme din Craiova, pe care vor fi montate aproximativ 760 de containere îngropate pentru colectarea separată a deşeurilor, precum şi furnizarea utilajelor speciale pentru gestionarea acestora”, a afirmat Prioteasa.

Acesta a subliniat că CJ Dolj va recupera suma de 11 milioane euro cu care, în această perioadă intermediară de aproape un an şi jumătate, a contribuit din surse proprii pentru a susţine continuarea lucrărilor în cadrul proiectului.

Contractul pentru „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj” are prevăzută o valoare totală de 132.893.783,52 lei, inclusiv TVA (echivalentul a 28.693.465 de euro). Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a inclus achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacităţi, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, construirea a patru staţii de transfer (Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi), a două staţii de compostare (Calafat şi Craiova) şi a unei staţii de sortare a deşeurilor (Craiova), precum şi furnizarea a 759 de containere îngropate destinate municipiului Craiova şi a utilajelor specifice pentru gestionarea acestora. AGERPRES