Consiliul Judeţean Dolj a obţinut o finanţare europeană, prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, pentru un proiect cu valoarea de peste 9 milioane de euro, în cadrul căruia va fi modernizat DJ 652A, drum judeţean ce traversează comuna Cârcea şi alte două tronsoane din DJ 561B Zăval – Valea Stanciului – Drănic – Segarcea, a anunţat conducerea instituţiei.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că valoarea totală eligibilă care revine Consiliului Judeţean prin intermediul proiectului transfrontalier se ridică la aproape 4 milioane de euro. „Interreg V-A, prin care colaborăm cu parteneri din Bulgaria, constituie o bună sursă de atragere a fondurilor europene. Doar prin acest program, Consiliul Judeţean Dolj a avut proiecte depuse în valoare totală de peste 25 de milioane de euro. Au apărut şi nişte condiţii speciale în legătură cu acest program, în sensul că nicio entitate publică înscrisă pentru obţinerea finanţării nu poate să aibă mai mult de patru proiecte în derulare în acelaşi timp. Din această perspectivă, noi am ales să propunem şase demersuri şi am avut plăcuta surpriză să constatăm că toate au fost declarate câştigătoare, numai că două dintre ele vor fi trecute într-o listă de rezervă, urmând a primi efectiv finanţare în momentul în care se finalizează implementarea unora dintre primele patru”, a spus Prioteasa, într-o conferinţă de presă susţinută în comuna Cârcea.

Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a declarat că modernizarea DJ 652A, ce traversează localitatea, aduce plusvaloare şi beneficii sociale şi economice pentru judeţul Dolj, pentru municipiul Craiova şi pentru cetăţenii care locuiesc în comunele Pieleşti şi Cârcea.

„În comuna noastră s-au investit, în ultimii ani, peste 12 milioane de euro, în domenii precum sănătatea (prin realizarea unui centru medical), cultura şi sportul (printr-un centru cultural şi o bază sportivă), în domenii precum agrementul (prin amenajarea bălţii Cârcea), dar şi în infrastructură, unde vorbim despre reţele pentru gaze, apă şi canalizare, inclusiv staţie de epurare şi unde avem în derulare un proiect pentru modernizarea tuturor străzilor din localitate. Demersul nostru se îmbină foarte bine cu investiţia Consiliului Judeţean, fapt care ne bucură, pentru că infrastructura rutieră de calitate acţionează ca un magnet, atrăgând mai mulţi investitori. Aşadar, pentru comunele Pieleşti şi Cârcea, reuşim să ridicăm standardul localităţilor şi, odată cu aceasta, nivelul de trai”, a spus primarul comunei Cârcea.

Vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a subliniat că demersurile pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri reprezintă o prioritate a administraţiei judeţene în perioada 2018 – 2019. „Urmează doi ani în care investiţiile în infrastructura rutieră vor fi semnificative, poate printre cele mai importante investiţii realizate în ultima vreme de CJ Dolj. Vor fi abordate, în această perioadă, lucrări de reabilitare şi modernizare pentru aproximativ 200 de kilometri de drumuri. Sunt incluse aici atât proiecte aprobate în cadrul Programului Operaţional Regional şi aflate acum în faza licitaţiilor, cât şi investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Acestora li se adaugă demersurile promovate prin intermediul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, cum este şi cazul modernizării DJ 652A şi, de asemenea, ne aşteptăm la veşti bune şi în ceea ce priveşte proiectele depuse prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”, a spus Cosmin Vasile.

El a precizat că noutăţile pe care le aduce proiectul de modernizare a DJ 652A constau în elementele moderne, inovatoare de siguranţă rutieră, de la indicatoare semnalizate prin leduri şi alimentate cu ajutorul panourilor solare până la marcaje rezonatoare, foarte utile în condiţii de ceaţă, de vizibilitate redusă.

Proiectul „Eforturi comune pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră”, depus de CJ Dolj, în parteneriat cu Agenţia de Infrastructură Rutieră din Sofia, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, are o valoare totală de 9.249.200,85 euro, din care 7.997.947,62 euro reprezintă valoarea eligibilă. Din această sumă, 3.998.653,54 euro constituie valoarea eligibilă a investiţiei care îi revine CJ Dolj. AGERPRES