Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat, la Mofleni – Craiova, cea mai mare staţie de sortare a deşeurilor din Oltenia, cu o capacitate de procesare a materialelor reciclabile de 140 tone/zi, care va asigura procesarea materialelor reciclabile colectate din întregul judeţ.
Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, staţia de sortare de la Mofleni este o investiţie pe care Consiliul Judeţean a realizat-o cu fonduri europene, în cadrul proiectului ‘Sistem de management integrat al deşeurilor’, în valoare de peste 53 de milioane de euro şi va fi gestionată de Direcţia Judeţeană de Servicii Publice şi Utilităţi, din subordinea CJ.
„Această staţie de sortare este o componentă esenţială a proiectului privind crearea Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Trebuie menţionat faptul că dezvoltarea celor două staţii, de sortare şi de compostare, de la Mofleni reprezintă unul dintre cele 7 contracte semnate în cadrul demersului nostru, valoarea totală a lucrărilor în acest caz ajungând la aproape 10 milioane de euro.
Până în prezent, au fost parcurse o serie de proceduri: avize de mediu, studii de impact, studii privind sănătatea publică, la care se adaugă recrutarea şi instruirea personalului sau contractele cu terţii”, a spus Cosmin Vasile.
Ordinul de începere a activităţii a fost emis la 1 aprilie, iar primele 22 de unităţi administrativ-teritoriale aduc deja aici deşeurile reciclabile, urmând ca şi celelalte consilii locale să adopte hotărâri, astfel încât CJ Dolj să le acorde accesul.
„Marcăm un pas important pe care am reuşit să-l facem prin operaţionalizarea acestei staţii de sortare a deşeurilor reciclabile de la Mofleni, care va fi gestionată de către Direcţia Judeţeană de Servicii Publice şi Utilităţi, din subordinea CJ Dolj. Absolut toate materialele care sunt sortate aici urmează a fi valorificate către reciclatorii finali. Este cea mai mare staţie din Oltenia şi are o capacitate de procesare cu de 140 de tone pe zi. Colectarea selectivă reprezintă una dintre priorităţile noastre şi ne dorim ca, alături de operatorul privat care se ocupă de acest serviciu (n.red.: firma Iridex), să creştem anual procentul materialelor care sunt recuperate şi ulterior reciclate”, a mai afirmat Cosmin Vasile.
În cadrul proiectului privind crearea SMID, implementat de CJ Dolj cu finanţare europeană, au fost construite 4 staţii de transfer al deşeurilor (Calafat, Filiaşi, Dobreşti şi Băileşti), 2 staţii pentru compostarea deşeurilor biodegradabile (Calafat şi Mofleni – Craiova), precum şi staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, care a fost dimensionată pentru o capacitate de prelucrare de 44.000 de tone pe
Fluxul operaţional al instalaţiilor a fost prezentat luni, în cadrul unui eveniment de presă la care au participat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, precum şi Aurel Dincă, directorul Direcţiei Judeţene de Servicii Publice şi Utilităţi, structura care gestionează activitatea staţiei. AGERPRES