CJ Constanţa este partener într-un proiect european de monitorizare şi protejare a mediului în bazinul Mării Negre

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, a semnat pe 8 augusut un contract de finanţare din fonduri europene a proiectului “Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre 2014-2020”, în valoare totală de peste 720.000 de euro, au informat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CJ, proiectul, valoarea totală a proiectului “Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre 2014-2020” este de peste 720.000 euro, din care partenerului român îi revin circa 370.000 euro, bani cu care vor fi achiziţionate utilaje şi echipamente specifice precum un buldoexcavator, un sistem de monitorizare a parametrilor de mediu şi a unor servicii de dezvoltare a unei platforme online pentru publicarea datelor. De asemenea, proiectul prevede şi dezvoltarea unei aplicaţii educative pentru tineri, prin care se promovează principii de protecţie a mediului. Durata de implementare este de 24 luni.

Referindu-se la acest eveniment, preşedintele CJ Constanţa, Horia Ţuţuianu, a subliniat că proiectul promovează principii de coordonare a protecţiei mediului şi reducerea în comun a deşeurilor marine în bazinul Mării Negre, prevenţia în domeniul riscurilor de mediu, monitorizarea, colaborarea transfrontalieră şi dezvoltarea capacităţilor de intervenţie.

“Protecţia Mării Negre trebuie să reprezinte interesul comun al tuturor autorităţilor şi instituţiilor abilitate, mai ales a celor din zona litorală. Acest proiect este o dovadă a colaborării atât dintre instituţiile româneşti, cât şi dintre trei state. Ne dorim ca împreună cu partenerii bulgari şi cu cei moldoveni să reuşim să generăm proiecte de succes ce au ca scop protejarea eficientă a resurselor naturale”, a declarat Ţuţuianu.

Proiectul “Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre 2014-2020”, finanţat prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Obiectivul Specific 2 – Promovarea coordonării protecţiei mediului şi reducerea în comun a deşeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Prioritatea 2.1 – Îmbunătăţirea monitorizării în comun a mediului, este realizat în parteneriat cu Consiliul Raional Ungheni – Republica Moldova şi Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei, Consiliul Judeţean Constanţa fiind desemnat lider de proiect. AGERPRES