constantinescu_n_mare2.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, luni, că rezultatul oficial la referendumul desfăşurat duminică în judeţ este de 43,58%, scrutinul urmând să fie validat sau nu după ce se va ţine cont de numărul real al persoanelor cu drept de vot, conform recensământului populaţiei derulat luna trecută la nivel naţional.

Pentru validarea referendumul organizat de CJ Constanţa, prin care cetăţenii au fost consultaţi referitor la desfiinţarea judeţului, trebuia ca 50% plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot să meargă la urne, procent care ar putea fi obţinut, conform lui Nicuşor Constantinescu, în condiţiile în care numărul populaţiei judeţului Constanţa, înregistrat la recensământul desfăşurat luna trecută, a scăzut.

”Dacă din cifra oficială de peste 680.000 de locuitori ai judeţului pe care a comunicat-o INS la recensământul ce s-a încheiat în urmă cu două săptămâni scădem numărul cetăţenilor care sunt până în 18 ani şi nu au drept de vot, o să constatăm că numărul electorilor care sunt prezenţi în judeţul Constanţa acum în 2011 este exact sub 550.000. Asta înseamnă că participarea cetăţenilor din judeţ la referendum, de 275.393, a validat referendumul cu 50% plus unu număr de electori care s-au pronunţat la referendum. Iar 86,28% dintre cei care au votat au spus ‘Nu’ desfiinţării judeţului Constanţa”, a menţionat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Constanţa.

Acesta a spus că numai în programele pe care le derulează CJ, privind acordarea de lapte şi corn, de rechizite şi burse elevilor constănţeni, sunt incluşi peste 131.000 de copii, iar dacă numărul acestora este scăzut din populaţia totală, conform noului recensământ, rezultă un număr de electori care ar putea duce la validarea referendumului. Nicuşor Constantinescu a declarat că Biroul Electoral Judeţean i-a solicitat Institutului Naţional de Statistică să-i comunice cifra reală a persoanelor cu drept de vot, pentru ca BEJ să poată lua decizia finală referitor la validarea sau nevalidarea referendumului care s-a desfăşurat duminică.

”Dacă la recensământ s-au numărat oamenii în casă, s-au luat CNP-urile şi există această informaţie publică pe care a dat-o INS, că judeţul are 680.000 de locuitori, iar dacă numărul este în contradicţie cu lista electorală permanentă, este evident că datele de la ultimul recensământ sunt cele valabile. Şi mi se pare normal să mă refer la cei care locuiesc în judeţul Constanţa, ci nu la cei care sunt plecaţi de ani de zile în Italia, Spania sau în alte ţări”, a spus Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a menţionat că dacă INS nu va da curs solicitării BEJ Constanţa şi nu se va ţine cont de noul recensământ, CJ va acţiona în instanţă respectiva instituţie, urmând să se pronunţe judecătorii referitor la procentul persoanelor care au votat la referendum. Preşedintele CJ Constanţa a declarat totodată că, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru o lege care se referă la reorganizarea administrativ-teritorială, toţi aleşii locali şi parlamentarii USL vor demisiona.

”Dacă acest Guvern portocaliu care astăzi este şi mâine nu mai este calcă cu picioarele pe Constituţie şi pe tot ce înseamnă norme europene, legi româneşti şi îşi asumă răspunderea pentru o astfel de lege de reorganizare teritorială, toţi ne dăm demisia. Şi preşedinţii de CJ şi, respectiv,primarii şi parlamentarii. Şi, provocăm alegeri anticipate. Între timp, domnul preşedinte şi cu domnul Boc vor numi guvernatori, primari şi îşi vor satisface toate orgoliile”, a spus Constantinescu. AGERPRES