Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, intentioneaza sa propuna la viitoarea rectificare bugetara alocarea sumei de un milion de lei pentru finantarea lucrarilor de modernizare a aeroportului din localitate.
„Recent, in cadrul programului de investitii de modernizare a infrastructurii aeroportului, au fost finalizate lucrarile de extindere a pistei de decolare-aterizare de la 1.850 de metri la 2.100 metri. Aceasta extindere va asigura aterizarea si decolarea fara restrictii a unor tipuri de aeronave cu capacitate de pana la 220 de locuri”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele CJ Cluj.

Potrivit lui Marius Nicoara, investitia a fost finantata din fonduri ale Consiliului Judetean si din veniturile proprii ale aeroportului. „Investitia totala in extindere s-a ridicat la 8,5 milioane de lei, aceasta fiind prima etapa a proiectului. In urmatorii doi ani dorim sa incepem extinderea pistei cu inca 400 de metri, pana la 2.500 de metri, dar pentru acest lucru trebuie sa deviem raul Somes”, a mentionat directorul general al aeroportului, Ciceo David.

Planul de modernizare a aeroportului din Cluj are o valoare totala de 60 milioane de euro, in urmatorii zece ani urmand sa fie construit un nou terminal de pasageri, unul de cargo, va fi extinsa platforma de parcare a aeronavelor si va fi amenajata o cale de rulare la pista. „Evolutia programului de investitii depinde si de fonduri, dar speram ca el sa fie finalizat in zece ani”, a adaugat Ciceo David.

In primele sapte luni ale anului, pe aeroportul din Cluj Napoca au fost inregistrati 154.000 de pasageri, cu 20% mai multi decat in intervalul similar din 2005. Dintre acestia, 95.000 de pasageri au calatorit pe cursele externe. Totodata, cursele charter operate de pe acest aeroport au raportat cresteri de peste 50% fata de anul trecut. „Un factor important care a concurat la cresterea traficului aerian pe aeroport este diversificarea destinatiilor turistice pentru care opereaza curse charter companiile Nouvelair, Tuniair, Carpatair, Tarom, Air Malta si Hemus Air”, a mentionat Nicoara.

O alta companie care va incepe sa zboare de pe acest aeroport este Blue Air, care are programata o cursa interna pe ruta Bucuresti-Cluj si retur, cu posibilitatea de transfer spre o serie de destinatii externe. Tinand cont si de aceasta noua intrare, directorul aeroportului estimeaza ca pana la finele anului va fi atins un nivel de 250.000 de pasageri, cu 25% mai multi decat in 2005, si venituri totale de 18 milioane lei, in crestere cu 50%.