O comisie speciala a Consiliului Judetean Cluj a respins contestatia firmei South East Euromentor la licitatia privind construirea unui mall la Cluj-Napoca, adjudecata de Iulius Grup la sfarsitul anului 2005.
Presedintele comisiei, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Kerekes Sandor, a declarat ca, in urma deliberarilor, s-a decis respingerea contestatiei intrucat profitul estimat de South East Euromentor, de 12 milioane de euro pe an, din care 50% ar fi revenit Consiliului Judetean, nu poate fi luat in considerare.

„In caietul de sarcini nu s-a cerut planul de afaceri al celor doua firme care au participat la licitatie prin care s-ar fi putut stabili profitul anual. Or membrii comisiei au considerat ca nu se pot baza pe un profit estimat, si s-a preferat o suma fixa de 35.000 de euro pe luna oferita Consiliului Judetean de catre Iulius Grup. Aceasta era o suma garantata”, a explicat Kerekes, care a adaugat ca cinci membri ai comisiei au votat pentru respingerea contestatiei, iar doi s-au abtinut.

Potrivit acestuia, Consiliul Judetean Cluj va trece la semnarea contractului cu Iulius Grup, imediat dupa comunicarea oficiala a rezultatului contestatiei. El sustine ca se poate incheia contractul si in cazul in care South East Euromentor va ataca decizia in instanta.

Unul dintre actionarii South East Euromentor, Arpad Paszkany, a declarat ca dupa comunicarea oficiala a rezultatului contrestatiei conducerea firmei „va actiona ca atare”. Societatea South East Euromentor a anuntat, la mijlocul lunii decembrie, ca va contesta rezultatul licitatiei pentru construirea unui mall la Cluj-Napoca, cerand reanalizarea punctajului. Directorul general al societatii, Florin Ciorca, a spus ca, in cazul in care contestatia va fi respinsa, urmeaza sa fie deschisa o actiune in instanta. „Nu suntem de acord cu rezultatul licitatiei. Cerem recalcularea punctelor acordate. Noi ar fi trebuit sa castigam, dar licitatia a fost aranjata in favoarea Iulius Grup”, afirmase Ciorca. Acesta a spus ca are suspiciuni care pun sub semnul intrebarii rezultatul licitatiei si evaluarea castigatorului.

Presedintele comisiei de licitatie, consilierul judetean Ioan Petran, a declarat atunci ca membrii comisiei au acordat un punctaj mai mare pentru Iulius Grup, considerand ca nu se poate miza pe un profit ipotetic.

Compania Iulius Grup a castigat, tot in luna decembrie 2005, licitatia organizata de Consiliul Judetean Cluj pentru construirea unui mall in municipiul Cluj-Napoca, investitia ridicandu-se la 48 de milioane de euro. In oferta, Iulius Grup a aratat ca va construi in cadrul mall-ului un cinematograf multiplex, magazine, galerii comerciale, restaurante, zona de agrement si sport, spatii de recuperare fizica, parcaje subterane, dar va amenaja si lacul din zona. Terenul de 26.000 metri patrati pe care va fi construit mall-ul este situat in perimetrul Parcului Est din municipiul Cluj-Napoca. Compania Iulius Grup a fost infiintata in anul 1991 la Iasi de catre omul de afaceri Iulian Dascalu. Firma a deschis magazinele Iulius Mall in Iasi in anul 2000 si Iulius Mall in Timisoara in octombrie 2005.