CJ Braşov cere 61 de milioane de lei la rectificarea bugetară

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că a solicitat Guvernului să aloce judeţului 61 de milioane de lei la rectificarea bugetară.

Cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 36 de milioane de lei, este necesară pentru efectuarea plăţilor în sistemul de asistenţă socială, fiind nevoie şi de peste 4 milioane de lei pentru restanţele care ţin de cheltuielile de funcţionare a spitalelor.

Potrivit preşedintelui CJ Braşov, în prezent, după transferul “presiunii privind cheltuielile cu asistenţa socială de la nivel central la cel al autorităţilor locale”, aproximativ 33% din fondurile de la bugetul judeţului merg în această direcţie. Veştea a subliniat că standardele de cost folosite pentru plata acestor drepturi sunt cele din 2015, în condiţiile în care, spre exemplu, costurile reale ale plăţii asistenţilor maternali cu copii în plasament ori a celor de funcţionare a centrelor de tip familial pentru copii au crescut, în 2019, de două sau chiar trei ori.

“Am pregătit încă de la începutul lunii iulie, aflând că va fi o rectificare bugetară, cunoaştem cu toţii care sunt presiunile asupra bugetului Consiliului Judeţean, lucru pe care îl resimt toate entităţile publice din România, nu este doar cazul judeţului Braşov, cel al transferului asistenţei sociale către unităţile administrativ-teritoriale (…) practic, am solicitat 61 de milioane de lei, din care din care 36 de milioane vor merge către protecţia copilului. S-a folosit un standard de cost din 2015, în anul 2019 aceste valori s-au dublat sau triplat, de la caz la caz şi am considerat de cuviinţă să informăm guvernul în acest sens”, a afirmat Veştea.

El a precizat că “sunt şi alte capitole bugetare unde finanţarea este deficitară”, dând ca exemplu suma de 4,138 milioane de lei necesară pentru spitale, 3,7 milioane pentru programele naţionale derulate în şcoli, dar şi serviciile de evidenţa persoanelor, căminele de vârstnici ori drepturile copiiilor cu cerinţe speciale.

“De asemenea, avem contracte – avem unul în derulare pentru tot ceea ce înseamnă întreţinerea drumurilor, atât în perioada verii, prin marcaje, lucrări care ţin de reabilitare, reparaţii în anumite zone, cât şi partea de deszăpezire, unde judeţul Braşov s-a clasat pe locul 40 din 41 de judeţe ca şi alocare în prima etapă”, a mai spus Veştea.

El a arătat că, pentru plata acestui contract, în valoare de 15 milioane de lei, a fost necesar un transfer de la alte capitole bugetare. “Sunt curios cât din aceste sume va reveni judeţului Braşov”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean. AGERPRES