Consiliul Judeţean Botoşani solicită Guvernului un ajutor financiar de peste 10 milioane de lei pentru deblocarea crizei financiare în care se află operatorul regional de apă, societatea comercială Nova Apaserv SA, potrivit unui comunicat de presă transmis de către reprezentanţii instituţiei.

Potrivit sursei citate, CJ a înaintat către Instituţia Prefectului „Nota de fundamentare actualizată prin prisma evoluţiei evenimentelor şi a indicatorilor realizaţi” în vederea iniţierii unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului.

„Suma solicitată este necesară pentru a nu intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, după ce firma a rămas fără lichidităţi în urma aplicării Sentinţei Arbitrare prin care a fost obligată la plata a 7,6 milioane de lei către SC Aquaterm SRL ca urmare a rezilierii unui contract de lucrări. Pe fondul unui management defectuos, societatea a acumulat datorii substanţiale în ultimul an şi către principalii furnizori, inclusiv către Consiliul Judeţean, care a girat creditul luat de către operator pentru finanţarea investiţiilor prin fonduri europene”, se arată în comunicatul CJ.

Oficialii CJ susţin că, pe fondul problemelor financiare, Nova Apaserv a amânat plata unor rate către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Suntem dispuşi să acceptăm orice sprijin pentru a salva operatorul de apă. Am căutat cele mai bune soluţii încă din prima zi a mandatului de preşedinte al CJ şi am menţinut societatea pe linia de plutire. Domnul vicepreşedinte Dorin Birta a reuşit să negocieze amânarea ratelor la BERD şi amânarea plăţilor restante către E.On, astfel încât Nova Apaserv să-şi poată continua activitatea şi să nu se ajungă la sistarea apei. În urma deschiderii pe care au arătat-o faţă de această problemă a judeţului preşedintele PNL Botoşani, domnul deputat Costel Şoptică, şi domnul prefect Dan Nechifor am convingerea că, împreună, vom iniţia urgent Hotărârea de Guvern pentru alocarea sumelor necesare de bani din Fondul de rezervă, astfel încât populaţia judeţului Botoşani să nu rămână fără apă în plină pandemie de SARS-CoV-2”, a declarat preşedintele CJ, Doina Federovici. AGERPRES