CJ Botoşani a pierdut procesul prin care cere anularea corecţiilor financiare dictate de MDRT

Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a pierdut procesul intentat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) care are ca obiect anularea unui act de control prin care au fost dictate sancţiuni financiare pentru nerespectarea procedurilor de achiziţie publică.

Curtea de Apel din Suceava a respins ca nefondată acţiunea autorităţii din Botoşani, care a contestat actul de control emis de Direcţia de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din cadrul MDRT prin care a fost stabilită o corecţie financiară de 25% din valoarea proiectelor derulate.

Judeţul Botoşani a fost amendat, în luna august 2011, de MDRT pentru modul în care a organizat licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor din cadrul programelor cu finanţare europeană. Consiliul Judeţean a fost sancţionat cu o sumă de nu mai puţin de 726.000 de lei (25% din valoarea proiectului) pentru deficienţe în achiziţiile publice derulate în Programul Operaţional Regional (POR) – Axa 2 privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Neregulile constatate se referă la cele două drumuri realizate prin POR. Este vorba de ‘Modernizare DJ 291B Lozna – Dersca – Mihăileni’ şi ‘Modernizare DJ 294B Mihălăşeni DN 24C’.

Preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac, a declarat, joi, că va face recurs la soluţia Curţii de Apel Suceava.
‘Noi vom formula recurs în momentul în care primim decizia judecătorească şi sperăm că până la final lucrurile se vor tranşa în favoarea noastră. Avem convingerea că ce am făcut noi a fost corect’, a afirmat Ţâbuleac.

Şeful CJ este nemulţumit de maniera în care MDRT a procedat pentru aplicarea corecţiilor financiare. El este convins că astfel de decizii ‘diminuează capacitatea de absorbţie a aplicanţilor’ şi se ‘inhibă iniţiativele autorităţilor locale’.

‘Controlul pe care trebuie să îl execute instituţiile abilitate asupra modului în care sunt utilizate fondurile europene este absolut necesar, dar nu trebuie să se axeze exclusiv pe o vânătoare de erori, ci pe corectarea erorilor’, a adăugat Ţâbuleac. AGERPRES