Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să obţină aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene, prin conectarea la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T), banii urmând să acopere atât lucrări deja finalizate sau începute, cât şi investiţii noi.

Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul unei şedinţe de îndată, cinci proiecte de hotărâre care vizează conectarea la reţeaua TEN-T a mai multor comunităţi rurale din Bistriţa-Năsăud, fiind vorba în total de 242 de kilometri de drum judeţean.

Potrivit datelor comunicate de către administratorul judeţului, Florin Moldovan, suma pe care judeţul ar putea-o atrage astfel, prin Programul Operaţional Regional, se ridică la aproximativ 100 milioane euro.

O parte din aceste drumuri au fost modernizate şi finalizate deja, altele sunt în curs de modernizare, fondurile fiind asigurate fie de la bugetul judeţean, fie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În aceste cazuri, banii investiţi până acum din fonduri proprii sau guvernamentale ar putea fi rambursaţi şi folosiţi pentru noi proiecte.

O altă categorie de drumuri sunt cele care necesită modernizare şi unde lucrările vor începe în cel mai scurt timp, termenul limită de predare a lucrărilor fiind anul 2023.

La nivel naţional, suma disponibilă pentru acest tip de proiecte, prin apelul lansat în luna iulie, a fost de 162 milioane euro, judeţul Bistriţa-Năsăud reuşind să depună primul cererea de finanţare, care este şi cea mai mare din ţară. AGERPRES