Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, intrunit in prima sedinta ordinara de dupa demisia reprezentantilor PD si PNL, a decis ca poate sa isi continue activitatea chiar daca, in momentul de fata, doar 15 din cei 31 de consilieri mai sunt legal in functie.
Anuntul a fost facut de presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, care a declarat ca „exista o precizare expresa in Legea 215, articolul 77, alineatul 1, in care se spune ca sedintele sunt legal constituite si se pot lua hotarari cu majoritatea voturilor consilierilor in functie”.

Cum la Bistrita, dupa demisia celor 12 liberali si democrati, doar 19 consilieri sunt inca in functie, Marinescu a apreciat ca sedinta este statutara. De la sedinta au lipsit cei patru consilieri independenti si unul de la UDMR, care ar fi putut
oferi executivului o majoritate plus unu din numarul total al consilierilor alesi. Cei trei independenti sunt Lazar Ciroie si Viorel Marginean (fost PSD) si Traian Morariu, (fost PRM), care a devenit, de curand, membru PD.

„Ne putem dispensa de cei patru care absenteaza absolut nemotivat si ne putem continua sedinta in mod normal, legal, in interesul judetului, a spus presedintele CJ BN. Din pacate pentru dumnealor si din fericire pentru locuitorii judetului, sedinta noastra de astazi este legal constituita, in baza unor legi pe care dumnealor nu le-au citit sau nu le-au inteles”, a adaugat Marinescu.

La sedinta CJ BN a participat si subprefectul judetului, Mica Oprea, responsabila de problema legalitatii actelor administrative si care a atacat deja in contencios hotararile luate de CJ in sedintele din 4 si 6 aprilie, cand demisionarii au fost inlocuiti cu supleanti PSD. Mica Oprea ar putea ataca si deciziile luate in sedinta de pe 30 mai, daca se dovedeste ca acestea au fost luate prin incalcarea legislatiei in vigoare.

Pe de alta parte, cei 15 consilieri prezenti la sedinta Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud au decis modificarea regulamentului de functionare a acestui forum, prin reducerea numarului de comisii de specialitate.

„Suntem obligati sa avem comisii in functionare”, a declarat secretarul CJ, Iosif Redl, avand in vedere faptul ca, in urma demisiilor consilierilor PD si PNL, doar 19 reprezentanti mai sunt numiti legal in functii. CJ a decis ca cele patru comisii de specialitate sa devina trei, prin comasarea comisiei de buget-finante cu cea de urbanism si amenajarea teritoriului, iar in aceste comisii au fost alesi cate patru reprezentanti din cei 15 consilieri prezenti la sedinta.

Presedintele CJ BN, Gheorghe Marinescu, a precizat ca a lasat locuri libere in fiecare comisie, in speranta ca cei patru consilieri care au absentat nemotivat de la sedinta „vor reveni la sentimente mai bune”. In acest moment, in CJ Bistrita-Nasaud mai sunt noua consilieri de la PSD, doi de la PRM, doi de la PC, unul de la UDMR si cinci independenti.