Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că administrarea centrelor sociale şi a serviciilor acestora din cadrul DGASPC vor fi externalizate, astfel încât două treimi din activitatea pe care o derulează instituţia să fie desfăşurată în regim externalizat şi maximum o treime să rămână în sarcina angajaţilor acestei direcţii.

„Chiar dacă astăzi, prin măsurile pe care noi le-am adoptat şi prin noul cost standard care a fost aprobat la jumătatea anului trecut, depăşim doar cu circa 20%, subliniez, costul standard minim, acolo am ajuns, totuşi credem că, în afară de acesta, partenerii, asociaţiile şi fundaţiile ş.a.m.d. pot aduce un aport suplimentar nu numai financiar, ci şi privind empatia şi preocuparea pe care aceste entităţi le au mai mult decât DGASPC-ul”, a declarat Bolojan, înainte de şedinţa de CJ.

Consilierii judeţeni au aprobat marţi o hotărâre privind continuarea externalizării serviciilor sociale pentru contractele existente în prezent, respectiv pentru 14 centre, din cele peste 50 ale DGASPC, date în administrarea unor ong-uri. Din aceste contracte, unul a expirat, celelalte urmând să expire în vară şi unul în toamnă.

Prin hotărârea de CJ aprobată, toate contractele expirate vor fi în continuare externalizate, urmând ca pe cele 14 centre să se organizeze, din februarie, licitaţii, şi de asemenea, conducerea DGASPC va prezenta, în 60 de zile, o strategie pentru ca şi alte centre să fie externalizate.

„Obiectivul pe care îl avem în vedere este ca două treimi din activitatea pe care astăzi o derulează Direcţia să fie desfăşurată în regim externalizat şi maximum o treime să rămână în curtea DGASPC”, a spus preşedintele CJ Bihor.

Bolojan a menţionat că astfel se vor reduce costurile legate de funcţionarea centrelor. În ultimii ani, a spus el, costurile pe care le achita DGASPC erau de două-trei ori mai mari decât costul standard minim, alături „de tot felul de drepturi acordate personalului, într-un sistem-mamut, cu peste o mie de angajaţi şi mulţi oameni nepotriviţi”, astfel încât „sistemul exista pentru ei, nu pentru beneficiari.”

De asemenea, externalizarea acestor centre va ridica nivelul calitativ al serviciului social şi prin alocări predictibile către asociaţii şi fundaţii, urmând să se creeze o reţea de servicii sociale alternative stabilă. AGERPRES