Cei 34 de consilieri judeteni alesi in urma voturilor exprimate la 1 iunie au fost validati pe 21 iunie pe functii si au depus juramantul in sedinta de constituire a Consiliului Judetean Bihor.
Sedinta de constituire a noului consiliu, pentru mandatul 2008-2012, a fost condusa de noul presedinte al CJ Bihor, liberalul Radu Tirle, care a depus, in urma cu trei zile, juramantul in fata presedintelui Tribunalului Bihor si secretarul judetului, Aurel Demian.

Conform rezultatelor alegerilor de la inceputul lunii, consiliul judetean va fi alcatuit din 10 consilieri PNL, cate noua consilieri UDMR si PD-L si sase consilieri PSD.

In urma cate unei singure propuneri, cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Bihor vor fi Kiss Alexandru, de la UDMR, votat cu 25 de voturi pentru si 10 impotriva, si Dumitru Voloseniuc (PNL), votat la fel.

In CJ Bihor vor functiona sase comisii de specialitate, conduse de cate un presedinte si un secretar: comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget-finante si administrarea domeniului public si privat al judetului; comisia de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura; comisia de protectie sociala, protectia copilului, sanatate si familie; comisia pentru cultura, culte, invatamant, tineret si sport; comisia pentru protectia mediului, turism si agricultura; comisia juridica, dezvoltare regionala si cooperare transfrontaliera.

Sedinta de constituire a CJ Bihor s-a derulat conform prevederilor legale. Pentru inceput, a fost desemnata dintre consilieri o comisie de validare a mandatelor celor 34 de consilieri alesi. Toti alesii judeteni au depus juramantul, cu mana pe Constitutie si pe Biblie, putini dintre ei rostind, optional, „Asa sa-mi ajute Dumnezeu!” si au semnat cele doua formulare. S-au dat citire hotararilor prin care au fost validate mandatele si constituirea legala a CJ.

Printre invitati s-au aflat prefectul judetului Bihor, Mircea Ghitea, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, si vicepresedintele Autoguvernarii Hajdu-Bihar, din Ungaria, Szolath Tibor. Acesta din urma a urat succes noilor consilieri judeteni, increzator ca bunele relatii de vecinatate si colaborare vor continua si pe viitor.