Conducerea Consiliului Judeţean Argeş a semnat, pe 27 iulie, contractul de proiectare şi execuţie pentru obiectivul „Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari”.

Potrivit unui comunicat al CJ Argeş, licitaţia pentru acest proiect, în valoare totală de peste 20 de milioane de lei, a fost câştigată de o asociere de firme.

„În cadrul prezentării, reprezentantul asocierii de firme SC EURAS SRL – SC ARHING SRL, a precizat faptul că printre obiectivele restaurate de firma se numără şi Dealul Cetăţii Deva, Ansamblului Maria Radna-Timişoara, Cetatea Feldioara, Baia Populară din Sibiu, dar şi numeroase alte biserici şi mănăstiri, monumente istorice. Preşedintele Ion Mînzînă a punctat faptul că pentru Consiliul Judeţean Argeş este un proiect foarte important şi a cerut respectarea termenelor de execuţie”, se arată în comunicat.

Firmele câştigătoare au un termen de 3 luni pentru proiectare şi 16 luni pentru execuţia lucrărilor. Lucrările propuse vizează suprafaţa de 1.897 de metri pătraţi, cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală existentă – trepte care urcă pe versant.

Proiectul prevede, printre altele, înlocuirea cărămizilor degradate, refacerea protecţiei părţii superioare a zidurilor, restaurarea pavimentelor şi pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale, restaurarea eventualelor componente artistice din piatră, marcarea tuturor golurilor certe de uşi si ferestre şi/sau reîntregirea acestora, marcarea caturilor acolo unde există urme certe şi reîntregiri parţiale pe verticală şi orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice şi istorico – arhitecturale, cu marcarea intervenţiilor.

În privinţa căii de acces, se are în vedere realizarea unor lucrări de refacere a tronsoanelor avariate, reparaţii la balustradele metalice, reabilitarea platformelor belvedere, reabilitarea porţilor de acces şi a podeţelor din lemn.

„Proiectul va contribui la dezvoltarea comunităţii şi la construirea unui avantaj competitiv pe piaţa ţintă, prin creşterea atractivităţii turistice şi investiţionale, la consolidarea identităţii culturale, la revitalizarea economică şi social-culturală. Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Ţara Românească şi Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independenţa obţinută dar şi datorită pericolului turcesc”, se menţionează în comunicatul CJ Argeş.

Cetatea Poenari, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca monument istoric de categoria A (de importanţă naţională şi internaţională).

Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeşului, accesul turiştilor făcându-se pe 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificaţia a fost iniţial construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată şi extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. AGERPRES