Consiliul Judeţean Arad a cumpărat, în urma unei licitaţii, o companie româno-ungară care a fost înfiinţată în 2011 pentru a facilita exportul de apă potabilă din Arad în judeţul ungar Bekes, preţul plătit în urma achiziţiei fiind de 34 de ori mai mic faţă de investiţia iniţială de 5,5 milioane de euro.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat, vineri, că patrimoniul Aqua Trans Mureş a fost preluat pentru suma de 162.000 de euro, iar investiţia iniţială de 5,5 milioane de euro a fost făcută de administraţia judeţeană din Bekes, interesată de a aduce apă potabilă din România.

„Am preluat aceste bunuri la un preţ foarte avantajos, practic un preţ de 34 de ori mai mic decât investiţia iniţială. În plus, din exploatarea reţelelor respective, Consiliul Judeţean va încasa permanent o redevenţă anuală, ceea ce înseamnă o sursă suplimentară de câştig pentru instituţie. Dar, înainte de toate, prin această investiţie se va putea rezolva problema livrării de apă potabilă pentru circa 50.000 de locuitori, din vestul şi nord-vestul judeţului”, a afirmat Iustin Cionca.

CJ a plătit un avans pentru achiziţionarea activelor Aqua Trans Mureş, în sumă de 72.726 lei, urmând să achite şi diferenţa de 809.157 lei.

Patrimoniul preluat include o clădire administrativă cu birouri, o staţie de pompare şi un teren în localitatea arădeană Şimand. De asemenea, au fost preluate o instalaţie de aducţiune, o instalaţie de refulare, o instalaţie de alimentare cu energie electrică, stocuri de produse specifice reţelelor de apă (ţevi, vane etc.), mobilier şi calculatoare, trei pompe, trei posturi de transformare şi un autoturism.

Gospodăria de apă achiziţionată este amplasată în proximitatea unui drum judeţean, dispune de rezervoare importante şi va putea asigura înmagazinarea apei din forajele existente, dezinfecţia şi tratarea apei. Volumul înmagazinat va asigura o rezervă suplimentară pe liniile de alimentare Curtici-Dorobanţi-Iratoş-Variaşu Mare-Variaşu Mic, respectiv Sântana-Macea-Olari-Caporal Alexa.

Autorităţile judeţene spun că preluarea patrimoniului va permite asigurarea unor surse suplimentare de apă şi în condiţii de secetă. AGERPRES