Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a subliniat că un concept ‘smart city’ în Bucureşti nu va putea fi realizat, dacă administraţia publică nu va fi reformată şi nu vor fi stabilite competenţe pentru Primăria Generală sau pentru sectoare.
„Nu o să ajungem la ‘smart city’ în Bucureşti (…), dacă nu vom face o reformă, să vedem ce competenţe trebuie să aibă municipiul Bucureşti, ce competenţe au sectoarele. Gabriela Firea le-a dublat. Avem DGASPC şi la sectoare, avem DGASPC şi centru pentru seniori şi la Primăria Capitalei (…) Avem nevoie de o nouă lege a Bucureştiului pentru aria metropolitană, pentru sectoare, pentru Primăria Capitalei şi de un centru unic de comandă sau de supervizare care, din punctul meu de vedere, trebuie să fie la Primăria Capitalei. Dacă nu o să se facă la Primăria Capitalei, o să fac pentru Sectorul 6„, a declarat Ciprian Ciucu la conferinţa „From City to Smart City„.
El a afirmat că marea problemă în Bucureşti şi la sectoare este legată de planificarea strategică şi bugetară. „Avem o foarte, foarte mare problemă de coerenţă administrativă. Avem şapte primării, una dintre ele, aia mare, luată de către Gabriela Firea cu 55 de subordonate şi a dus-o la aproape 100 de subordonate, dintre care 24 de companii municipale total ineficiente, peste care adăugăm administraţiile sectoarelor şi firmelor de la sectoare. În această harababură, coordonarea este imposibilă. (…) Se face amenajarea unui parc – vine Enel-ul, face lucrări; vine Termoenergetica, face lucrări. Lipsa acestei coordonări duce la foarte multă risipă”, a explicat Ciprian Ciucu.
Potrivit acestuia, în lipsa unei dezvoltări unitare, o salbă de 32 localităţi din jurul
Bucureştiului pun „o presiune formidabilă” pe toate serviciile publice oferite de Capitală. „Această dezvoltare haotică trebuie să se oprească. (…) Trebuie să punem bazele ariei metropolitane Bucureşti, care să fie dezvoltate coerent şi unitar”, a adăugat Ciprian Ciucu.
În opinia sa, profesionalizarea e foarte importantă în ‘smart city’, iar arhitectul-şef, city managerul „nu trebuie să fie oricine”.
„Mi se pare penibil să vorbesc de ‘smart city’ în Bucureşti, că administraţia publică e mult în spatele mediului de afaceri, mult în spatele societăţii (…). Avem atâtea universităţi aici, avem şcoli de administraţie publică, nu se duc absolvenţii decât sub 20% în administraţie publică, restul vin pile, cunoştinţe şi relaţii”, a spus Ciprian Ciucu.
El a anunţat că la Sectorul 6 intenţionează să pună pe o hartă interactivă bidirecţională serviciile publice, astfel încât cetăţenii să aibă acces direct la situaţia locurilor de parcare, a spaţiilor verzi, a investiţiilor din sector. De asemenea, el a menţionat că doreşte ca oamenii să poată trimite sesizări pe internet.
„Fiecare administraţie are propriul ei birou – Fondul locativ, Parcările, Taxe şi impozite – toate au propriile birouri. Vreau să le teritorializez, să le duc pe principalele cartiere – Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi-Giuleşti şi acolo oamenii să vină să aibă o singură interacţiune cu funcţionarii (…) şi oamenii să primească rapid răspunsul„, a declarat Ciprian Ciucu.
În opinia sa, ‘smart city’ pleacă de la un proces de planificare strategică şi bugetară, având în vedere că banii nu ajung pentru toate problemele unui oraş, deoarece acestea sunt nenumărate.
„În ‘smart city’ trebuie să vii cu o gândire coerentă şi să ai capacitatea să le spui oamenilor (…) care sunt priorităţile (…) În România şi Europa Centrală şi de Est, în special, se fac bugetele exclusiv pe linii bugetare. (…) Trebuie să ieşim din această paradigmă şi să înţelegem că trebuie să prioritizăm. A prioritiza înseamnă a defini două, trei, patru, maxim cinci direcţii strategice pe perioada unui mandat de 4 ani, că nu poţi să faci mai multe, şi să aloci resursele acolo„, a adăugat primarul Sectorului 6. AGERPRES