Primăria Timişoarei a câştigat în instanţă şase cinematografe din reţeaua RADEF, care, în ultimele două decenii, fie au devenit o ruină, fie au intrat în proprietatea unor persoane fizice, prin diverse ‘inginerii’ imobiliare.

„Am repurtat o nouă victorie în instanţă, de data aceasta împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ‘România Film’ (RADEF) şi suntem pe cale să primim cinematografele din oraş, care zac în paragină la această structură care nu mai este în stare de mult timp să le gestioneze şi de la care pun mâna pe ele, pe rând, tot felul de speculanţi care nu au ratat nicio ocazie până acum să se îmbogăţească prin astfel de căi”, a declarat Nicolae Robu vineri, într-o conferinţă de presă.

Spaţiile celor şase cinematografe (Parc, Timiş, Dacia, Victoria, Unirea, Freidorf, Fratelia şi Grădina de Vară a Cinematografului Artă) vor fi folosite doar în scop cultural, fără a li se schimba destinaţia. Edilul timişorean spune că în municipiu sunt foarte mulţi tineri, formaţii muzicale, de dans sau de teatru, care nu au unde să repete. „Când vom avea aceste cinematografe, le vom pune la dispoziţia tinerilor talentaţi, în cartiere în care se află acestea”, a completat Robu.

RADEF a mai fost nevoită să cedeze anii trecuţi cinematograful „Capitol” şi Grădina de vară a acestuia Filarmonicii Banatul, al cărei director vrea să construiască aici un mall cultural. Sala „Capitol” a fost construită de Primărie în 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată de regimul comunist, pentru ca în 2007 să fie preluată de municipalitate, printr-o lege specială. În perioada interbelică, în Timişoara existau aproape 30 de cinematografe de stat şi private. AGERPRES