Cinci mii de oameni, prezenţi la manifestările de la Ţebea

Aproape cinci mii de oameni au participat duminică la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 140 de ani pe 10 septembrie. La eveniment au fost prezenţi ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, lideri sau reprezentanţi ai partidelor politice, parlamentari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene.

‘Am venit la Ţebea cu sufletul şi inima deschise, pentru a transmite din partea premierului Victor Ponta un mesaj de unitate, de încredere în viitor. Până la urmă, România şi românii trebuie să-şi găsească, uniţi fiind, locul pe care şi-l merită în lume. (…) Este o zi frumoasă, românii se simt bine. Am văzut că întreaga festivitate a fost decentă, spre deosebire de alţi ani, în care s-a mai huiduit. Românii au înţeles că numai uniţi pot să îşi realizeze idealurile’, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa.

Ceremonialul din cimitirul de la Ţebea a fost deschis cu depuneri de coroane de flori din partea Preşedinţiei, Guvernului, Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi din partea mai multor ministere, instituţii publice, primării, prefecturi şi consilii judeţene. A urmat o slujbă de pomenire oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza.

La mormântul lui Avram Iancu au mai vorbit preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a rostit şi o poezie scrisă şi dedicată celui pe care moţii îl numesc Crăişorul Munţilor, vicepreşedintele liberal al Senatului, Dan Radu Ruşanu, preşedintele Consiliului Naţional al Societăţii ‘Avram Iancu’, Victor Bercea. Aceştia au scos în evidenţă mesajul de unitate pe care l-a lăsat Avram Iancu în istoria naţională.

Cei prezenţi la Ţebea au participat apoi la un spectacol folcloric organizat pe platoul Panteonului Moţilor.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea. AGERPRES