bani1.jpgCheltuielile de funcţionare ale Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud şi ale instituţiilor subordonate, previzionate pentru anul în curs, sunt aproape duble faţă de sumele prevăzute la capitolul dezvoltare, depăşind 146 milioane lei, potrivit proiectului de buget făcut miercuri public de către această instituţie.

Estimările făcute de către specialiştii CJ arată că toate cheltuielile pentru anul 2015 se vor ridica la peste 235 milioane lei, din care 62% reprezintă cheltuielile de funcţionare, iar restul, însumând 88,743 milioane lei, cheltuielile pentru dezvoltare.

Proiectul de buget prevede şi un deficit de peste 8,85 milioane lei, având în vedere că sumele alocate investiţiilor nu sunt acoperite în totalitate.

Cei mai mulţi bani sunt prevăzuţi să meargă, în acest an, pentru lucrări la reţeaua de drumuri şi poduri (27,73 milioane lei), la modernizarea printr-un proiect cu fonduri europene a ambulatoriului Spitalului de Urgenţă Judeţean (25,91 milioane lei) şi pentru gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol (11,2 milioane lei).

De asemenea, 7,15 milioane lei vor fi folosite pentru cofinanţări de proiecte europene, studii şi proiecte, iar circa 4,15 milioane lei vor merge către extinderea depozitului ecologic de deşeuri.

Printre proiectele de investiţii ale CJ Bistriţa-Năsăud pentru anul 2015 se numără modernizarea fostului cinematograf „Dacia” din municipiul Bistriţa, care urmează să fie folosit şi ca sală de spectacole, nu doar pentru proiecţii de film. Suma prevăzută în buget pentru acest proiect este de 2,82 milioane lei.

Alte două milioane lei vor merge, de la capitolul dezvoltare, către Spitalul Judeţean, iar un milion de lei va fi folosit pentru achiziţionarea unui teren în zona lacului de acumulare de la Colibiţa, unde se intenţionează realizarea unei baze nautice de agrement. AGERPRES