Cetatea taraneasca din Rasnov, judetul Brasov, obiectiv vizitat de mii de turisti, ramane in continuare subiect de disputa intre autoritatile locale si firma care administreaza cetatea.

Primarul orasului, Adrian Vestea, a anuntat pe 4 februarie ca va ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia Curtii de Apel Brasov de saptamana trecuta, prin care Cetatea din Rasnov se va intoarce in administrarea firmei S.C First Rosenau Tour SRL, dupa ce, in vara anului trecut, administrarea cetatii a fost preluata de primarie, dupa o sentinta a Tribunalului Brasov.

„Intai vrem sa vedem motivatia instantei Curtii de Apel dupa care vom incepe demersurile pentru instanta suprema”, a spus primarul. Instanta brasoveana a decis sa respinga cererea de reziliere a contractului semnat in anul 2000 pentru o perioada de 50 de ani, intre administratia locala si S.C Drumuri Publicitare SRL, care intre timp a fost absorbita prin fuziune de S.C First Rosenau Tour SRL. Primarul Rasnovului a solicitat instantei rezilierea intelegerii pentru ca firma asociata nu si-a respectat angajamentele luate prin contract.

Adrian Vestea a precizat ca primaria a pierdut de la inceput contractul cu firma care administreaza cetatea, atat din punct de vedere al incasarilor de la turisti, cat si al investitiilor pe care le-ar fi facut. La conferinta de presa a primarului a participat si un grup de rasnoveni constituiti intr-un comitet de initiativa care va face toate demersurile pentru ca cetatea sa revina comunitatii locale. „Cetatea este a rasnovenilor si trebuie sa revina lor. Daca va fi necesar ne vom adresa cu memorii si petitii atat organismelor centrale, cat si celor internationale. Suntem indignati de decizia instantei”, a declarat Stefan Popa, unul dintre membrii grupului de initiativa.

Demersurile in instanta pentru administrarea cetatii au inceput in anul 2004, cand dupa alegerile locale Adrian Vestea a castigat fotoliul de primar. El a fost reales in iunie 2008 si sustine ca una dintre promisiunile electorale a fost si aceea privind administrarea cetatii taranesti.