Portile Cetatii Neamtului se vor redeschide pentru turisti in luna decembrie, dupa ce in ultimele noua luni au fost executate lucrari de reabilitare ale caror costuri s-au cifrat la peste 2,5 milioane de euro.
Finantarea este asigurata printr-un program european, la care Consiliul Judetean participa cu o cofinantare de 10 procente. La Cetate s-au refacut boltile din caramida iar la geamuri si usi au fost montate tamplarii in acelasi stil ca acum 600 de ani.
Zidurile exterioare au fost plombate, acolo unde a fost nevoie, iar in vecinatatea podului s-au ridicat peretii Casei Custodelui. S-a lucrat si la refacerea paraclisului, salii de arme, a podelelor si a „temnitei negre”. Toate lucrarile au fost supervizate de o echipa de specialisti germani, care au respectat atat arhitectura, cat si procesele tehnice ale vremii. Astfel, pietrele care au luat locul celor degradate au fost spalate in apa de rau, asa cum se proceda acum 600 de ani.
In acelasi timp se lucreaza si la calea de acces catre Cetate, insa drumul va fi inchis traficului rutier. Pentru a crea o imagine cat mai reala a timpurilor de atunci, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, care este profesor de istorie, vrea sa anime incaperile cu scene istorice. Cetatea Neamtului este ctitoria domnitorului Petru I Musat, lucrarile fiind incepute in secolul 14, dar finalizate de Stefan cel Mare. Cetatea Neamtului a fost declarata monument istoric in anul 1866.
Articol realizat de Ionut Caluschi.